OPASNI RADON U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Okružuje nas radioaktivni gas!
Foto: Shutterstock

Alarm

OPASNI RADON U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Okružuje nas radioaktivni gas!

Život -

Ovaj gas ne bi smeo da se nađe u dečjim ustanovama, a ukoliko bi se njegovo prisustvo potvrdilo, deca bi morala da se izmeste iz tih objekata

Radioaktivni gas radon, kog ima u brojnim objektima po celoj Srbiji, dugoročnim udisanjem može da izazove karcinom, upozoravaju stručnjaci.

Svetska zdravstvena organizacija apeluje da je radon, posle pušenja, drugi uzročnik raka pluća, a specijalista za plućne bolesti dr Tatjana Radosavljević upozorava da ovaj opasan gas može dovesti i do karcinoma drugih organa.

Napada organe

- Boraveći u prostorijama sa visokom koncentracijom radona, mi zapravo udišemo veoma opasan vazduh. Mesecima ili godinama, normalne ćelije na plućima dobijaju grešku i mutacijom postaju maligne. Stalnom izloženošću radonu može da nastane rak pluća, a sve češće i rak želuca - kaže za Kurir dr Tatjana Radosavljević.

foto: Shutterstock

Ima ga u mnogim prostorijama

PROVETRAVANJEM PROTIV RADONA

Hemičarka Ivana Đujić kaže da je provetravanje glavni saveznik u borbi protiv radona.

- Radon je produkt raspadanja urana. Najčešće se nalazi u prostorijama u kojima ima uglja, termoelektranama, vlažnim podrumima i starim objektima. Stvara se u podzemnim vodama, zemlji, pećinama... Najopasniji je za one koji provedu veliki broj sati na mestu gde ga ima u visokoj koncentraciji. Prisustvo se uklanja redovnim provetravanjem - kaže Đujićeva.

Ona napominje da ovaj opasan gas ne bi nikako smeo da se nađe u vrtićima i školama, gde borave najmlađi.

- Radon ne bi smeo da se nađe u dečjim ustanovama, a ukoliko bi se desilo da se njegovo prisustvo potvrdi, deca bi morala da se izmeste iz tih objekta - zaključuje naša sagovornica.

Provera škola i vrtića

Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja je 2015. i 2016. obavila merenje radona, a istraživanje je pokazalo da je u oko 3% merenja, odnosno u 158 objekata, izmerena koncentracija radona veća od 400 bekerela po metru kubnom.

GDE RADONA IMA NAJVIŠE

u zemlji

u granitu

u starim objektima s napuklim temeljima

u građevinskom materijalu

u podzemnim vodama

On u objekte ulazi kroz pukotine na temelju, kanalizaciju i druge otvore

Kurir / Silvia Slamnig, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track