Najnovije vesti

KAKO SE OTKRIVA KANCER PREGLEDOM OKA: Evo koje sve smrtonosne bolesti može da otkrije očni lekar
Foto: Shutterstock

Zagledajte se u svoje oči

KAKO SE OTKRIVA KANCER PREGLEDOM OKA: Evo koje sve smrtonosne bolesti može da otkrije očni lekar

Zdravlje

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog lekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti, piše Lepa & Srećna.

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito na začetku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promene u telu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dve godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do slepila i, ako se ne leči, može biti smrtonosan, a očni lekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom delu mrežnjače.

Posmatranjem promena na zenici i boje očnog nerva očni lekar može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promene primete, odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da uoči beli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja. Posmatranjem očnog nerva može da se otkrije multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

PROČITAJTE JOŠ:

KOJU BOLEST OTKRIVA CRVENILO U OČIMA  

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

ZAŠTO SVAKA ŽENA TREBA DA SMRŠA POSLE MENOPAUZE

(Kurir.rs/Lepa & Srećna/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV Dr Kurir sa Dr Mirkom Jankovim: Da li je lasersko skidanje dioptrije za svakoga?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...