Najnovije vesti

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE STOMAK STALNO NADUT: Evo kako da otkrijete da li patite od ozbiljne bolesti creva
Foto: Shutterstock

Simptomi koje telo šalje

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE STOMAK STALNO NADUT: Evo kako da otkrijete da li patite od ozbiljne bolesti creva

Zdravlje
10:20h

Nadutost se definiše kao oticanje stomaka koje je uglavnom bolno i neprijatno stanje, a evo zašto je stomak naduven i na koju bolest takva pojava upućuje, piše Lepa & srećna.

Gasovi su jedan od glavnih uzroka nadutosti, a najbolje se leče izbegavanjem hrane koja izaziva gasove (mahunarke, crni luk, brokoli, prokelj). Drugi uzrok je zatvor, a on se leči uključivanjem u ishranu što više namirnica bogatim vlaknima i laganim vežbanjem (šetanje oko 30 minuta dnevno). Gutanje vazduha je takođe uzrok, pa nemojte pričati tokom jela, sedite uspravno dok jedete i izbegavajte gazirana pića.

Intolerancija na hranu može da izazove bolove u stomaku, nadutost i gasove. Uglavnom se javlja intolerancija na gluten i laktozu, a ako imate često ove simptome važno je da odradite test intolerancije na hranu. Iritiranost crevne flore je često uzrok nadutosti, a simptomi su i dijareja i zatvor. Celijačna bolest je hronično oboljenje i karakteriše nemogućnost organizma da svari određene namirnice poput glutena, različitih žitarica i belančevina. Ovo oboljenje se ne leči, već se organizam privikava na dugoročnu dijetu bez ovih namirnica.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJLEPŠA ODEĆA MELANIJE TRAMP U 2018 (FOTO)

KAKO SE OTKRIVA KANCER PREGLEDOM OČIJU

ČUDOTVORAN NAPITAK SMANJUJE RIZIK OD KANCERA

(Kurir.rs/Lepa & srećna/Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...