POBEDITE ČIR HRANOM: Pravilnom ishranom rešite se tegoba
Foto: Profimedia

NUTRICIONIZAM

POBEDITE ČIR HRANOM: Pravilnom ishranom rešite se tegoba

Život -

Obolelima se ne preporučuju sveža peciva i hleb, masna testa i jela s kvascem (palačinke, krofne), topljeni i masni sirevi, svinjetina i punomasno mleko

Osobe koje imaju čir na želucu (ulkus) znaju koliko patnje može da im nanese samo jedan zalogaj ili gutljalj nekog pića.

I tako, dok hedonisti uživaju u gurmanlucima svih vrsta, čiraši moraju strogo da se pridržavaju određenog režima ishrane jer je to jedini put ka izlečenju ili bar ublažavanju neprijatnih simptoma bolesti.

Dijete za obolele od ove bolesti je potpuno individualna, pa se tako može dogoditi da nekim bolesnicima određena jela odgovaraju, dok ih drugi ne podnose. Ipak, postoji nekoliko univerzalnih pravila kojih se treba pridržavati:

foto: Shutterstock

- bolje je jesti tri puta dnevno nego češće a manje, jer se tako može izazvati povećano lučenje kiseline

- jela ne treba da budu ni prevruća, ni prehladna, ni preslatka ni prekisela

- hranu treba jesti polako i dobro je sažvakati

- nije preporučljivo pušenje, konzumiranje alkohola i kafe

Ovakav režim treba nastaviti i po prestanku korišćenja lekova, jer se tako sprečava povratak i pogoršanje bolesti.

SIMPTOMI

- uporni i tupi bolovi u želucu koji se javljaju i nestaju u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja ili usred noći (na prazan želudac), a smiruju se uzimanjem hrane

- slabljenje apetita

- gubitak telesne mase

- podrigivanje, nadutost, mučnina i povraćanje

EVO ŠTA POGORŠAVA STANJE

Izbegavajte namirnice koje su najveći proizvođači kiseline, a to su mleko, pivo, žestoka pića, kafa, gazirani sokovi, čokolada i proizvodi koji sadrže mentu (bombone, žvakaće gume i sl.).

Mleko - Kada se pije u velikim količinama, mleko samo privremeno neutrališe tegobe koje izaziva čir, ali se već sat-dva posle konzumiranja još više povećava izlučivanje kiseline.

Alkohol - On može da oštete želudačnu sluzokožu, pa se zato pacijentima koji imaju čir savetuju umerenost ili potpuno izbegavanje alkohola. Posebno je loše dejstvo piva, zbog fermentacije koja nastaje zbog dodatog kvasca.

Kafa - Dokazano je da kafa povećava lučenje kiseline u želucu, zbog čega se nikako ne preporučuje obolelima.

NAMIRNICE KOJE PRIJAJU ŽELUCU

Banane - One povoljno utiču da se brzo i obilno razmnožavaju ćelije i stvara sluz, čime se odlično zaštiti želudačna sluzokoža od nagrizajuće kiseline.

foto: Shutterstock

Sok od kupusa - Kupus sadrži gefarnat, koji podstiče ćelije da u želucu naprave tanku oblogu od sluzi i takođe ga zaštite od napada kiseline.

Recept: Napravite sok od svežeg zelenog kupusa (upotrebite sokovnik). Sok mora biti svež jer se aktivne materije uništavaju skladištenjem, zagrevanjem ili preradom.

Mahunarkame - Crveni i beli pasulj su odlični „čistači kiseline“.

Maslinovo ulje - Ono oblaže sluzokožu želuca, koji se onda brže prazni nego pri upotrebi drugih masnoća, posebno suncokretovog ulja i masti životinjskog porekla. Upotreba maslinovog ulja sprečava upalu, gastritis, a time i ulkusnu bolest.

foto: Shutterstock

Riba - Zbog toga što je bogata proteinima i puna omega-3 masti, bela riba se nalazi na samom vrhu ishrane bolesnika s čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Preporučuje se i riblja supa, kao i kuvana riba prelivena maslinovim uljem.

Lekovito bilje - Čaj može da ublažiti tegobe, posebno onaj pripremljen od kamilice, hajdučke trave i matičnjaka.

foto: Profimedia

Med - Jednu malu kašičicu meda treba rastopiti u mlakoj vodi ili čaju i to popiti posle jela (uzimanjem pre jela bi se povećala kiselost želuca). Med ima moć da regeneriše sluzokožu, ublaži bol u želucu i smanji gorušicu.

Vitamini - Oboleli od čira bi trebalo da u ishranu uvrste beta-karoten, kompleks vitamina B i vitamin C, cink i omega-3 masne kiseline.

Foto: Profimedia; Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track