OPREZ! Šta jesti, a šta ne ako se borite s kandidom
Foto: Shutterstock

Uz terapiju lekovima, treba dobro pripaziti na ishranu

OPREZ! Šta jesti, a šta ne ako se borite s kandidom

Život -

Šećer, mlečni proizvodi i kafa su vaši najgori neprijatelji ako se borite s ovom bolešću

Ishrana igra veoma bitnu ulogu u lečenja kandide, pa je uz terapiju lekovima, važno primeniti i poseban režim ishrane. Dužina dijete zavisi od simptoma, njihove jačine i ukupnog zdravstvenog stanja.

Mnoge osobe osećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dve do četiri nedelje. Ishrana treba da bude bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinisani šećeri i drugi ugljeni hidrati koje gljivice koriste za rast.

foto: Shutterstock

Tokom prve dve-tri nedelje preporučuje se da se unos ugljenih hidrata smanji na 20-60 grama dnevno. Kako simptomi budu nestajali, njihov unos se postepeno povećava. Hrana koja sadrži niske količine ugljenih hidrata su meso, piletina, ćuretina, morska hrana, orašasto voće i povrće koje u sebi ne sadrži skrob.

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE

Dok problem traje, treba jesti zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plesni: integralne žitarice, smeđi pirinač, proso, ječam, sveže povrće... Dozvoljeni su ražani hleb, kokice, tofu, jogurt i riba. Novija istraživanja pokazuju da i čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama, suzbija razmnožavanje gljivica.

foto: Rojters

Voće

Za ovaj problem veoma je koristan limun.

Povrće

Sve vrste povrća što više u svežem ili kuvanom obliku, mahunarke, brokoli, zeleni i crveni kupus. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari. Beli luk takođe veoma pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Meso

Živinsko meso, divljač, riba.

Napomena: Umereno treba koristiti smeđi pirinač, krompir i ražani hleb.

HRANA KOJU TREBA OGRANIČITI

Unos mlečnih proizvoda se tokom lečenja kandide mora smanjiti. Treba izbegavati kravlje mleko, većinu sireva (osim onih s niskim sadržajem laktoze, kao što su ementaler i mocarela) i sladoled. Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži dobre bakterije.

foto: Profimedia

NEDOZVOLJENE NAMIRNICE

Voće

Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Iz ishrane izbacite i smrznuto, konzervisano i suvo voće.

Šećer

Najbolje je da se izbace svi oblici šećera jer oni pomažu rast kandide. To su beli i smeđi šećer, ali i med. Treba izbaciti i sve namirnice koje sadrže šećer (čitati na deklaraciji). Iz ishrane izbacite keks, kolače, bombone, čokoladu, džem.

Mesni proizvodi

Izbaciti salame, slaninu, konzervirane proizvode i sušenu ribu.

Pečurke

Potpuno ih izbaciti iz jelovnika.

Kvasac - Ne treba jesti hranu koja sadrži kvasac i proizvode od belog brašna.

Sirće - Potrebno je izbaciti sve vrste sirćeta, ali i jela koja ga sadrže: majonez, kečap, razne sosove, soja-sos, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće...

Alkohol - Sadrži šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga, opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola.

foto: Profimedia

Kafa i crni čaj - Treba ih potpuno isključiti, a umesto njih izabrati pića poput vode, supe od povrća...

Sir - Izbaciti i zrele i buđave.

Kikiriki i pistaći - Izbaciti.

Foto: Shutterstock, Profimedia, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track