USPORAVAJU STARENJE PLUĆA: Ove dve namirnice popravljaju veliku štetu od cigareta!
Foto: Profimedia

ISKORISTITE IH

USPORAVAJU STARENJE PLUĆA: Ove dve namirnice popravljaju veliku štetu od cigareta!

Život -

Tri jabuke dnevno usporavaju prirodno starenje pluća i popravljaju oštećenja uzrokovana pušenjem, pokazuje studija.

Isti učinak postiže se i pomoću dva paradajza na dan, zaključuju istraživači. Međutim, zaštitni učinci proizilaze samo iz svežih sorti – što znači da konzervisan ili prerađen paradajz ili jabuka ne rade na isti način. Prirodni pad funkcije pluća tokom 10 godina bio je sporiji među bivšim pušačima koji su redovno jeli paradajz i voće, posebno jabuke.

foto: Profimedia

Naučnici su zaključili da se koristi dobijaju od dva paradajza ili tri jabuke na dan. Sugerišu da su jabuke plod s obiljem hemikalija koje su dobre za pluća. Ovo otkriće pruža nadu pušačima kako bi izbegli razvijanje neizlečivog hroničnog opstruktivnog plućnog poremećaja (KOPB). KOPB je pojam za bolesti od emfizema do akutnog bronhitisa, koji može uzrokovati teško disanje i gubitak daha.

foto: profimedia

Bivši pušači koji su jeli hranu bogatu paradajzom i voćem imali su oko 80 posto sporije starenje pluća tokom desetogodišnjeg razdoblja. To sugeriše da hranjive materije u njihovoj ishrani pomažu u popravljanju šteta uzrokovanih pušenjem, tvrdi dr. Garsija-Larsen.

foto: Profimedia

Dodala je da funkcija pluća počinje da opada oko 30. godine života promenljivom brzinom, zavisno od opšteg zdravlja pojedinaca. Dijeta bi mogla postati jedan od načina borbe protiv porasta dijagnoze KOPB-a u svetu. Loša funkcija pluća takođe je povezana s bolestima srca tokom godina.

Kurir.rs/Daily mail, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track