CURI VAM NOS, ALI NISTE PREHLAĐENI? Evo zašto vam se to dešava kada je napolju previše hladno!
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

CURI VAM NOS, ALI NISTE PREHLAĐENI? Evo zašto vam se to dešava kada je napolju previše hladno!

Život -

Iako ste u potpunosti zdravi, često se dogodi da vam, čim iziđete na hladnoću nos curi.

U takvoj situaciji se povremeno nađe između 50 i 90 posto ljudi, a pojava se stručno naziva "rinitis izazvan hladnoćom" ili "skijaški nos". Posebno su joj sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno iscuri i cela čaša te tečnosti ili između 300 i 400 mililitara.

foto: Profimedia

Dr. Dejvid King objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha da zagreju i ovlaže vazduh koji udišemo pre nego što on dospe u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije ćelija.

"Kada dišemo na nos, a spoljašnja temperatura je ispod nule, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni celzijusa. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto posto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan", objasnio je.

foto: Profimedia

Hladan i suv zrak stimuliše nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reagira tako da pojača cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnoću delimično je refleksna reakcija živaca. Pritom proširene krvne vene greju vazduh zrak prolazi preko njih na putu prema plućima.

Kurir.rs/ScienceAlert, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track