Najnovije vesti

VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Ovako se pravilno leči hipertenzija
Foto: Shutterstock

Visok pritisak

VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Ovako se pravilno leči hipertenzija

Zdravlje

Uzroci mogu biti različiti, ali dominira genetsko opterećenje. U početku se ne mora manifestovati, što je razlog da se bolest otkrije tek kada ispolji promene na određenim organima

Aleksandra Jocković (40) je postavila pitanje na koje je dobila odgovor od stručnjaka.

"Nikada dosad nisam imala problem s pritiskom, a nedelju dana unazad osećam bol u potiljku. Pre dva dana iznosio je 140/100. Lekar mi je dao tablete za snižavanje pritiska i izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Da li je to dovoljno ili bi trebalo da odem na dalja ispitivanja?"

Odgovor

Povišen krvni pritisak je jedna od najčešćih bolesti u savremenom dobu. Uzroci mogu biti različiti, ali dominira genetsko opterećenje. U početku se ne mora manifestovati, što je razlog da se bolest otkrije tek kada ispolji promene na određenim organima. Najčešći rani simptom povišenog pritiska može biti glavobolja. Kada se on konstatuje, uvodi se terapija uz odgovarajući higijensko-dijetetski režim života. Zbog posledica koje može izazvati, potrebno je uraditi dodatna ispitivanja funkcije kardiovaskularnog sistema i bubrega.

foto: Privatna Arhiva

Dodatnim procedurama možemo utvrditi da li je novootkriveni povišeni pritisak prisutan već duže vreme, da li je nasleđen ili je u pitanju neki drugi uzrok, da li je ostavio posledice na nekim organima i na koji način se najefikasnije leči. Odgovore na sva ova pitanja dobićete od svog kardiologa, koji će vam na osnovu dobijenih nalaza odrediti lečenje i dalje praćenje.

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...