DOBRO ZAPAMTITE: Ne ignorišite upalu slepog creva! Možete dobiti sepsu
Foto: Shutterstock

Ova bolest se može izlečiti jedino operacijom

DOBRO ZAPAMTITE: Ne ignorišite upalu slepog creva! Možete dobiti sepsu

Život -

Pažnja Ako osetite bolove u donjem desnom delu stomaka ili oko pupka, koji su propraćeni mučninom, odmah idite kod lekara. Ako se ne otkrije na vreme, ova upala može završiti smrću

Slepo crevo je mali izrastak na početku debelog creva, koji se nalazi na desnoj donjoj strani stomaka, iznad desne prepone.

U njega često uđe fekalna masa (sadržaj hrane iz creva) koja se izbacuje pokretima creva. Međutim, ona ponekad zaostane u šupljini creva i začepi ga, pa uzrokuje akutnu upalu. Ona se može se pojaviti u bilo kom uzrastu, a najčešća je kod dece ili u ranim dvadesetim godinama. Statistički gledano, malo je češća kod muškaraca.

Ne maskirajte bol

Bolesnici često sami, želeći da ublaže tegobe, samoinicijativno uzimaju tablete protiv bolova. To nipošto ne treba raditi, naročito ako nikad pre niste imali slične simptome, jer tako lekaru otežavate pregled i zaključak o čemu se tačno radi.

Kod pojave pomenutih simptoma treba piti čaj (najbolje crni). Ako možete da jedete, neka to obavezno bude dijetalna hrana - dvopek (preprženi hleb) i kuvani pirinač. Ako se bol za koji sat ne smiri i simptomi ne prođu ili se pogoršaju, odmah se javite lekaru!

foto: Shutterstock

Različiti simptomi

Simptomi upale slepog creva mogu biti bolovi u desnom donjem delu stomaka ili sa desne strane pupka uz mučninu, nagon na povraćanjem, učestalo mokrenje, a ponekad se javlja i proliv, pa čak i zatvor. Bol je stalno prisutan i ne prolazi s promenom položaja tela, povraćanjem ili prolivom, a može biti prisutan i na drugim mestima u stomaku, pa neki ljudi imaju bolove levo od pupka, u donjem delu leđa, iznad stidne kosti ili im se koči desna noga. Mogu biti prisutne i samo neke od navedenih tegoba, a simptomi kod bolesnika se razlikuju.

foto: Shutterstock

Opasno po život

Zbrinjavanje bolesnika sa akutnom upalom slepog creva ubraja se u grupu bolesti koje se ne leče lekovima, nego operativno.

Ako se ne otkrije na vreme i ne obavi operativni zahvat, može doći do pucanja zida creva i do izlivanja upalnog sadržaja u stomačnu šupljinu, što može uzrokovati sepsu i širenje upale po celom telu, a to dovodi do smrti.

foto: Shutterstock

Jedino kolor dopler vidi upalu

Danas, uza sve navedene dijagnostičke metode, može se napraviti i ultrazvuk stomaka i tako se mogu isključiti svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u stomaku. U slučaju akutne upale slepog creva, pomoću kolor doplera mogu se sa sigurnošću prikazati upalne promene, pa se na vreme može napraviti operativni zahvat i sprečiti pucanje zidova creva i opasne komplikacije.

foto: Shutterstock

Spasonosna operacija

Nakon otkrivanja upale slepog creva obavlja se operativni zahvat. Međutim, ima situacija kad se upala utvrdi, ali postoje naznake da će se spontano smiriti. To se naziva tinjajuća upala, koju bi takođe trebalo odmah rešiti operacijom, ali mnogi hirurzi to ne rade, a bolesnicima više odgovara da ne idu na operaciju. To nije rešenje jer se bolest samo privremeno primiri. Iskustvo pokazuje da skoro svaka takva, spontano ili antibioticima zalečena akutna upala slepog creva, završi ponovnom upalom u roku od nekoliko meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja