HLAĐENJE MOZGA KAO LEK ZA NESANICU? Pomoću OVOG uređaja ćete nikad lakše utonuti u san!
Foto: profimedia

bizarno, ali dokazano

HLAĐENJE MOZGA KAO LEK ZA NESANICU? Pomoću OVOG uređaja ćete nikad lakše utonuti u san!

Život -

Nesanica pogađa svaku treću osobu, pokazuje statistika. U većini slučajeva, uzrok je stres, ali problem može da nastane i zbog bolesti ili nus pojava na određene lekove.

Traka za glavu koja hladi mozak trebalo bi da pomogne ljudima koji pate od nesanice da brže utonu u san i bolje spavaju, smatraju istraživači.

Naime, tokom noći, uređaj pumpa hladnu tečnost oko prednjeg dela lobanje i čela. Ideja je da hladi frontalni korteks, koji je zaslužan za duboki san. To je područje znatno aktivnije kod “noćnih ptica”, pokazalo je istraživanje.

foto: Profimedia

U teoriji će njegovo hlađenje smanjiti preteranu aktivnost i pomoći će ljudima da bolje spavaju. Studija na uzorku od 106 pacijenata pokazala je da da je traka sigurna i efiksna za korišćenje u borbi protiv nesanice.

Ispitanici su sa trakom zaspali tri minuta pre ostalih. Istraživanja su pokazala da postoji smanjenje aktivnosti u mozgu frontalnog korteksa kada normalno zaspimo i to je povezano sa dubokim snom. Ali kod osoba koje muči nesanica, studije koje koriste skeniranje mozga pokazale su povećanu aktivnost u frontalnom korteksu.

Ispitanici u testiranju proizvoda koji su prijavili probleme sa snom su spavali 89 posto vremena provedenog u krevetu dok su nosili traku.Naime,zaspali su u proseku tri minuta pre onih koji uopšte nemaju takvih poteškoća.

foto: profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track