ČUVAJTE SE MONONUKLEOZE: Ova bolest se može dobiti deljenjem posuđa, hranom i kijanjem
Foto: Shutterstock

OPREZ

ČUVAJTE SE MONONUKLEOZE: Ova bolest se može dobiti deljenjem posuđa, hranom i kijanjem

Život -

Bolest poljupca i upala grla imaju skoro iste simptome: umor, povišenu temperaturu i jak bol u grlu. Jednom zaražena osoba stiče doživotni imunitet

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest koja se najčešće prenosi preko pljuvačke, pa je poznata i pod nazivom „bolest poljupca“.

To ne znači da će se razboleti samo oni koji se ljube sa zaraženim osobama, jer se pljuvačka može preneti kijanjem, kašljanjem, korišćenjem zajedničkog posuđa (naročito čaša, kako kod kuće tako i u kafićima) pa čak i igračaka. Bolest zahvata limfne čvorove, jetru, slezinu i krajnike, a najčešće je izaziva Epštajn-Barov virus. Prolazi nakon dve-tri nedelje umora, temperature, začepljenog i jako bolnog grla, uvećanja jetre i slezine, kao i limfnih čvorova i glavobolje, a ponekad i izraženog osipa. Nakon izlečenja dolazi do trajnog imuniteta i bolest se ne ponavlja. Mononukleoza ponekad može da traje i mesecima, nakon čega se i dalje oseća umor.

foto: Shutterstock

SIMPTOMI:

- umor

- osećaj slabosti

- bol u grlu

- otečeni krajnici

- upala ždrela

- povišena temperatura

- otečeni limfni čvorovi na vratu

- glavobolja

- otečena jetra i slezina

Terapija su mirovanje i odmor, uravnotežena ishrana i uzimanje što više tečnosti.

Ishrana

Kao i kod ostalih virusnih bolesti, uz mirovanje i pijenje što više tečnosti preporučuje se lagana ishrana, pogotovo namirnice koje su bogate antioksidansima - voće, povrće, orašasti plodovi, semenke, biljna ulja i celovite žitarice. Pošto bolesnik tokom dana mora da miruje, ishrana treba da bude lagana i podeljena u više manjih obroka.

Jutarnji obrok treba da se temelji na žitaricama, mlečnim proizvodima sa sniženim procentom masti i prirodnim voćnim sokovima. Za ručak i večeru treba jesti supe od mesa, ribe i povrća koje sadrže skrob i kuvano meso. Dobra je i čokolada s velikim procentom kakaoa.

foto: Shutterstock

Šta kad su deca u pitanju

Deci nije potrebna posebna dijeta, samo im je važno povećati unos ugljenih hidrata, naročito u jeku bolesti, kad je apetit slabiji. Voćni sokovi su odličan izbor, a mališani ih vole.

Multivitamini su poželjni

Od koristi mogu biti multivitamini s pojačanom dozom antioksidanasa, a dodatno se mogu uzimati i vitamini B kompleksa u većim dozama koje preporuči lekar.

Higijena je glavna prevencija

U prevenciji nastanka i širenja infekcije posebno je važno pranje ruku. Nakon povlačenja simptoma bar dva meseca obavezno treba izbegavati deljenje čaša i ljubljenje.

Mirovanje je najvažnije

Ako se prerano krene s aktivnostima, pogotovo onim napornim, bolest se može produžiti, pa oni koji aktivno ili rekreativno treniraju na ovu stavku moraju posebno da obrate pažnju. Umerene aktivnosti mogu se mogu sprovoditi najmanje nakon mesec dana i to samo ukoliko lekar to odobri i ako su laboratorijski nalazi uredni. Dok se lečite od mononukleoze, izbegavajte stresne situacije.

foto: Shutterstock

PRIRODNI RECEPTI

- Pijte čaj od hajdučke trave i kamilice - u dva decilitra vruće vode dodajte jednu kašiku hajdučke trave i jednu kašiku kamilice. Ostavite da odstoji 15 minuta. Ispirajte grlo ovom tečnošću bar tri puta dnevno.

- Pijte mnogo vode i voćnih sokova - tečnost pomaže da se smanji temperatura i spreči dehidracija.

- Povećajte unos belog luka, koji je prirodni antibiotik.

- Ispirajte grlo slanom vodom - učinite to nekoliko puta dnevno zbog ublažavanja upale. Pomešajte pola kašičice soli sa dva decilitra tople vode i grgoljite nekoliko puta dnevno.

- Pijte mnogo vode i voćnih sokova - tečnost pomaže da se smanji temperatura i spreči dehidracija.

- Surutka je za obolele od mononukleoze odlična jer regeneriše jetru koja je otečena od bolesti. I mladi sir je dobar, pa ga treba jesti što češće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track