ZNATE DA JE KOKOSOVO ULJE ZDRAVO, ALI OVO VAM NIKO NIJE REKAO: U ovim situacijama, može da vas UNIŠTI!
Foto: profimedia

oprezno

ZNATE DA JE KOKOSOVO ULJE ZDRAVO, ALI OVO VAM NIKO NIJE REKAO: U ovim situacijama, može da vas UNIŠTI!

Život -

Kokosovo ulje važi za jednu od najzdravijih namirnica i leči mnoge bolesti. Ali, u određenim situacijama ima više štete nego koristi.

Kuvari zdrave hrane stavljaju ga u svoja jela, stručnjaci za lepotu mažu ga po celom telu, a pojavilo se i mnoštvo teorija po kojima kokosovo ulje ima zaštitna svojstva od Alchajmerove bolesti. Ali, postavlja se pitanje da li kokosovo ulje zaista zaslužuje da bude u centru pažnje kada se govori o prirodnim lekovima?

Istraživanje koje je sproveo "Njujork Tajms" otkrio je da 72% Amerikanaca smatra da je kokosovo ulje zdravo, dok se samo 37% nutricionista slaže sa njima. Iznenađujući rezultati, zar ne?

Redovno konzumiranje velikih količina

Pravilo da je sve dozvoljeno u umerenim količinama važi i kada je reč o kokosovom ulju. Razlog je činjenica da 12 grama kokosovog ulja (jedna kašika) sadrži jako puno zasićenih masti. Većina istraživanja i dalje govori kako one mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja i visokog holesterola.

foto: Profimedia

Ako imate ranice na koži

Mažete kožu kokosovim uljem? Pazite gde ga nanosite. Kada dođe u kontakt sa posekotinama, ogrebotinama ili otvorenim ranama, kokosovo ulje može da izazove iritacije na koži, crvenilo i svrab.

Ako želite da izgubite kilograme Ljubitelji masnih ulja reći će vam da će kokosovo ulje da smanji vaš struk, ali šta je zapravo prava istina? Naime, kokosovo ulje sadrži jako puno kalorija. Iako je bolji izbor od većine alternativa, sa čak 117 kalorija po samo jednoj kašici, zapravo se može uporediti sa maslinovim uljem. Naravno, to ne znači da ne treba da ga koristite, samo nemojte da preterujete.

foto: profimedia

Kokosovo ulje tokom zime

Kokosovo ulje je hrana koja se brzo hladi, pa je idealno za ukusne letnje obroke, ali nije najbolja ideja da ga koristite u zimskim danima.

Kokosovo ulje kao krema za sunčanje

Istina je da kokosovo ulje ima određena zaštitna svojstva protiv UV zraka, a neka istraživanja govore i kako bi zaštitni faktor kokosovog ulja mogao da bude svega 8 SPF. Ako planirate da se izlažete jakom suncu, trebalo bi da koristite mnogo jači zaštitni faktor, minimum 30, a kremu za sunčanje nanosite na kožu na svaka dva sata.

Kuvanje na jakoj vatri

Mnogi ljudi ne znaju da nerafinisano kokosovo ulje ima mnogo nižu tačku ključanja od rafinisanog. Zato odaberite kokosovo ulje prema jelu koje pripremate. Naime,ako planirate da kuvate ili pržite hranu na jakoj vatri, svakako nabavite rafinisano kokosovo ulje.

foto: profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja