Najnovije vesti

OVO SU 9 NAMIRNICA KOJE  NIKAKO NE SMETE DA JEDETE SIROVE: Uvek ih dobro obradite jer možete i da UMRETE!
Foto: profimedia

OPASNE PO ŽIVOT

OVO SU 9 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE SMETE DA JEDETE SIROVE: Uvek ih dobro obradite jer možete i da UMRETE!

Zdravlje

Ne može se sva hrana jesti sirova, a ovih devet namirnica mogu izazvati velike probavne smetnje, pa čak i potaknuti alergijske reakcije i trovanje. Uvek ih treba pravilno termički obraditi.   

1. Krompir

"Sirovi krumpir može izazvati nadutost i nepoželjne probavne smetnje, zato jer

sadrži škrob koji se ne može probaviti", objasnila  je doktorka Liza Dejvis, nutricionisa. Ako krompir duže vreme stoji na vlažnom i toplom mestu, može pozeleniti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krompiru vide zelene točkice, nije ga dobro jesti. "Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvek. Posle nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima dijetetike krompir se ne sme jesti ako nije termički obrađen", objasnila je dijetetičarka i nutricionista Olja Martinić.

foto: Zorana Jevtić

2. Juka Juka je korenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, hemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora se obavezno temeljno oprati, oguliti i skuvati.

3. Pasulj 

foto: Profimedia

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni pasulj je bogat belančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne sme jesti sirov.

"Sirovi pasulj sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može da uzrokuje probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Uvek treba paziti da se kuva najmanje deset minuta pre nego što se jede", rekla je dr Dejvisonova.

foto: Profimedia

4. Nepasterizovano mleko

Mleko koje je tek pomuženo i nije pasterizovano može sadržavati ešerihiju koli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) na svojim stranicama izveštava da je 150 puta veća šansa da će čovek dobiti neku bolest uzrokovanu hranom od sirovog mleka nego od bilo kojeg drugog mlečnog proizvoda.

foto: Printscreen Youtube

5. Viršle 

Viršle inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvreženo je mišljenje da su već skuvane u pakovanju, ali one u procesu prenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo kuvanjem.

"To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi trebalo da se jede sirov, već je predviđena termička obada", napominje nutricionistica Martinić.

foto: Printscreen

6. Klice

Klice poput alfalfe i klice rotkvice mogu sadržavati ešerihiju koli, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Stoga je najbolje klice kupovati što svežije, a pre jedenja ih dobro isprati i skuhati.

7. Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže canovodik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

foto: Profimedia

8. Brašno

Oduvek su bake vikale da se testo za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovima jajima i njihovim opasnostima, a o brašnu je bilo mnogo manje reči. Američka agencija za hranu i lekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vreme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt sa raznim patogenima

foto: Profimedia

9. Patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovek bi trebalo da pojede puno mladog patlidžana da oseti probavne smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvek ga je bolje skuvati.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/24sata.hr/Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...