OSTALA BEZ OBA JAJNIKA U 30. GODINI: Imala je par operacija, a onda se desilo OVO! Lekari nisu mogli da veruju!
Foto: Printscreen Facebook

MEDICINSKI FENOMEN

OSTALA BEZ OBA JAJNIKA U 30. GODINI: Imala je par operacija, a onda se desilo OVO! Lekari nisu mogli da veruju!

Život -

Britanka Ema Getvoldsen (36) je pravi medicinski fenomen nakon što joj je posle uklanjanja oba jajnika, izrastao novi. Njen slučaj je prvi takve vrste u Velikoj Britaniji.

Iako je ima samo 11 godina, doktori su mislili da je trudna. Ema je s 18 godina osetila jak bol u donjem delu stomaka, pa je utvrđeno da ima policistične jajnike i ciste zbog kojih je prošla kroz nekoliko operacija.

U februaru 2013. godine donela je tešku odluku da joj se uklone oba jajnika, ali je nakon tri godine telo zbog visokog nivoa hormona estrogena uspelo da proizvede novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od ranije uklonjenih. Radi se o sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva.

Međutim, novoizrasli jajnik je bio potpuno funkcionalan i imao je dovod krvi zbog čega je ponovo trpela bolove koje bi ublažavala jakim lekovima, pa i morfijumom. Zbog toga je morala da ukloni i novi jajnik, ali operacija nije uspela. Kontrolni pregled tri nedelje kasnije pokazao je da je u novoizraslom jajniku velika cista, a zbog ožiljaka od učestalih operacija tkivo unutrašnjih organa je sraslo. Zbog straha od dodatnih komplikacija lekari u Batu su joj preporučili dalje lečenje u specijalizovanoj klinici u Atlanti u američkoj državi Džordžiji.

Putem interneta prikupila je 30.000 funti za lečenje u Americi gde su joj u septembru prošle godine uklonili jajnik i cistu.

"Da me nisu operisali verovatno ne bih doživela Božić. Još se oporavljam kod kuće i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao. Savetujem svim ženama da traže lekarsku pomoć ako osećaju da nešto s njihovim zdravljem nije u redu" poručuje Ema.

Kurir.rs/Daily.mail, Foto: PrintScreen Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track