U BRITANIJI POČELI DA DIZAJNIRAJU BEBE: Rađa se dete sa tri roditelja, evo kako!
Foto: Shutterstock

NEVEROVATNA NAUČNA TEHNIKA

U BRITANIJI POČELI DA DIZAJNIRAJU BEBE: Rađa se dete sa tri roditelja, evo kako!

Život -

Dve Britanke sa naslednim oboljenjima dobile su odobrenje da začnu dete pomoću nove tehnologije u kojoj se koristi DNK zdravog ženskog donora.

To dvoje dece, koja bi trebalo da se rode do kraja godine, tehnički će imati po dve majke ili po troje roditelja.

Dizajniranje beba

Univerzitetu Njukasl dobio je zeleno svetlo za eksperimente još prošlog maja, a tehnika je izazvala kontroverze jer mnogi misle da se na ovaj način u stvari "dizajniraju bebe". Ipak, naučnici kažu da to omogućava majkama koje imaju loš DNK da ne prenose opasne bolesti.

Obe žene koje će začeti na ovaj način imaju gen koji izaziva retku, ali opasnu bolest MERRF (mioklonička epilepsija sa crvenim krpastim vlaknima).

- S obzirom na porodičnu istoriju i ovu bolest, gotovo je sigurno da će svako dete imati opasnu bolest koja dovodi do prerane smrti - kažu naučnici.

foto: Printscreen

Mnogo pitanja

Oni će majčinu jajnu ćeliju oploditi očevom spermom, ali će zatim roditeljske gene usaditi u jajnu ćeliju donora sa zdravim DNK. Geni donora se uklanjaju i ostaje samo 0,1 odsto njih, a onda se rekonstruisani embrion vraća u majku.

- Ovo je veliki korak napred koji će znatno pomoći porodicama, ali ostalo je još mnogo pitanja na koja je potrebno da odgovorimo - rekao je dr Sajmon Fišel.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track