KURIR NA KLINICI ZA UROLOGIJU VMA: Prave novu bešiku od tankog creva
Foto: Promo

NA LICU MESTA

KURIR NA KLINICI ZA UROLOGIJU VMA: Prave novu bešiku od tankog creva

Život -

Najveći broj operacija radi se na pacijentima obolelim od raka prostate, mokraćne bešike i bubrega, koji se najčešće otkriva slučajno

Ono što je specifično za ovu kuću jeste da se sve, od dijagnostike preko lečenja i operacije, može obaviti na jednom mestu.

To je veoma značajno jer lekar može da prati svog pacijente tokom kompletne faze opravka. Mi smo ovog puta obišli Kliniku za urologiju na Vojnomedicinskoj akademiji, gde se godišnje obavi oko 2.500 operacija.

Razbijanje kamena

Iako na pomen urologa uglavnom pomislimo da je on isključivo lekar za muški deo populacije, to nije tačno. Više od trećine pacijenata su žene. Na ovoj klinici bave se dijagnostikovanjem, hirurškim i konzervativnim lečenjem oboljenja bubrega, mokraćnih puteva, prostate i polnih organa. Naš domaćin bio je doc. dr Vladimir Bančević, urolog, koji je objasnio čitaocima Kurira po čemu je njihova klinika specifična i kakve se operacije ovde obavljaju.

- Najveći broj operacija uradimo na onkološkim pacijentima, a zatim dolaze oni koji imaju kalkuloze (kamen u urinarnom traktu). U okviru naše klinike imamo Centar za kalkulozu, u kome imamo jedan od najsavremenijih ultrazvučnih aparata za razbijanje kamena. Godišnje ovde uradimo između 700 i 1.000 procedura.

ZDRAVI U MLADOSTI, SREĆNI U STAROSTI

1. Sterilitet je u veoma velikom porastu. Danas je procena da oko 20 odsto mladih ne može da se ostvari u ulozi roditelja. Zato je veoma važno da, dok ste mladi i još ne razmišljate o potomstvu, ukoliko ste imali neko rizično seksualno iskustvo, obavezno posetite ginekologa ili urologa.

2. Najčešći tumor kod mladih momaka od 18 do 32 godine jeste tumor testista. On nije bolan, i to je, nažalost, ono što spreči određen procenat muškaraca, uz stid, da dođe kod urologa. Zato pri pojavi bilo kakve otvrdline na testisu hitno posetite lekara jer postoji veliki broj uspešnih načina lečenja.

3. Tumor bubrega se takođe retko otkriva u početnoj fazi jer ni on ne daje nikakve simptome, zato je važan godišnji preventivni ultrazvučni pregled.

Tumor mokraćne bešike drugi je po učestalosti posle raka prostate, urološki malignitet, za koji je karakteristično da ne daje nikakve bolove. Zato je veoma važno naglasiti da je pojava krvi u urinu stanje zbog koga se hitno morate javiti lekaru.

Jedinstvena tehnika

- Pacijenti kažu da je jedino što su primetili malo krvi u mokraći, ali da nisu imali bol, pa su se opustili jer su mislili da nije ništa ozbiljno. Zbog toga se kod urologa dođe kasno. Ukoliko je tumor mokraćne bešike površinski, njega je moguće odstraniti endoskopski kroz mokraćni kanal i oporavak je veoma kratak i uspešan. Međutim, ako tumor zahvati mišićni deo, onda se mora ukloniti kompletna bešika.

foto: Shutterstock

Operacija uklanjanja ovog organa i rešavanje odvođenja urina nakon operacije u istom aktu najsloženija je urološka operacija i spada u jednu od najtežih u abdominalnoj hirurgiji.

Kod mlađih ljudi kod kojih bolest nije uzela maha i koji su relativno dobrog opšteg stanja možemo tokom jedne operacije od malog dela tankog creva da napravimo novu bešiku i da pacijent posle perioda oporavka potpuno normalno mokri i ima odličan kvalitet života. U svetu postoji oko 40 različitih tipova ovakve vrste operacije, a moje kolege i ja na Klinici za urologiju VMA napravili smo našu tehniku pod nazivom „beogradska neobešika“ (Belgade Pouch) i ona trenutno u svetu daje najmanji procenat komplikacija posle operacije. Pored nagrade Evropskog udruženja urologa, širom sveta su zainteresovani za primenu ove tehnike, čak i u robotskoj hirurgiji - ponosno ističe dr Bančević i dodaje:

Izuzetno sarađujemo s kolegama sa Urološke klinike KCS i prof. dr Miroslavom Đorđevićem, dečjim urologom, koji nam nesebično pomaže.

dr Vladimir Bančević
dr Vladimir Bančevićfoto: Promo

Iz ordinacije

PREGLED ŽIVOTA VREDAN

- U ordinaciju mi je došao momak od 30 godina, koga sam pre godinu dana lečio od urinarne infekcije. Juče je došao sa suprugom na redovnu kontrolu bez ikakvih simptoma a otkrio sam mu tumor mokraćne bešike. Operacija mu je zakazana za sedam dana i on će moći krajem februara da ide na planirano skijanje. Da nije bio savestan i došao na kontrolni pregled pitanje je šta bi bilo. Zato nikada ne treba zaboraviti da je zdravlje najveća vrednost, a nažalost, postajemo svesni ove činjenice tek kada ga izgubimo - kaže dr Bančević.

dr Predrag Aleksić
dr Predrag Aleksićfoto: Promo

Multidisciplinaran pristup

OPERACIJA NADBUBREŽNE ŽLEZDE

Karakterističan za našu kuću je i veliki broj uspešnih operacija nadbubrežne žlezde.

- To je složena operacija koja zahteva veoma dobar multidisciplinarni pristup. Poslednjih nekoliko godina smo, uz pomoć kolega iz Nemačke, savladali ovu operaciju i laparoskopskim pristupom, koji primenjujemo kad god je to moguće - rekao nam je prof. dr Predrag Aleksić, urolog, zastupnik načelnika Klinike za urologiju VMA.

Vesna Stanimirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track