RODITELJI, PAŽNJA! Uskoro nova obavezna vakcina za najmlađe
Foto: Shutterstock

Da nam se deca manje razbolevaju

RODITELJI, PAŽNJA! Uskoro nova obavezna vakcina za najmlađe

Život -

Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije ili pneumokoke, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna i obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a davaće se deci rođenoj posle 1. marta 2018. godine.

Ova vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala česte infekcije gornjih disajnih organa, a roditelji su morali sami da je kupuju.

- Bolesti izazvane pneumokokom su najčešće u predškolskom uzrastu. Vakcina se uglavnom daje u uzrastu od šest nedelja do pet godina, ali može i starijoj deci, kao i odraslima.

Ne postoji gornja granica za primenu vakcine, samo se razlikuju rasporedi davanja. Nju su do sada dobijala deca koja su imala česte upale uva, pluća i bronhitis. Od 1. marta 2018. vakcinu će primati sva deca koja su rođena posle tog datuma, i to u prvih šest meseci u tri doze (sa razmakom od šest nedelja), sa revakcinacijom nakon godinu dana.

Do sada se uglavnom davala pred polazak u kolektiv, da se dete ne bi često razbolevalo i, ako se razboli, da bolest kraće traje i da se isključe komplikacije. Vakcina će biti besplatna, obavezna i dostupna u svim domovima zdravlja. Roditelji dece koja su rođena pre 1. marta, a često su bolesna, na predlog pedijatra vakcinu će morati da kupuju ili dobiju - kaže doc. dr sci. med. Nevenka Raketić, specijalista pedijatrija i imunologije.

foto: Profimedia

Kurir / E.K., Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track