OBRATITE PAŽNJU: Ako primetite OVE simptome, ODMAH prestanite da jedete citruse!
Foto: profimedia

može biti ozbiljno

OBRATITE PAŽNJU: Ako primetite OVE simptome, ODMAH prestanite da jedete citruse!

Život -

Iako će vam verovatno delovati čudno, ali alergija na citrusno voće zaista postoji.

Simptomi alergije citrusa se lako prepoznaju. Većina problema se odnosi na probavni trakt, kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku.

Ostali simtomi kao što su svrab, otežano disanje, osip i smanjenja krvnog pritiska su takođe česti.

Simptomi ove alergije su slični drugim simptomima na hranu, tako da je potrebno da voditie dnevnik ishrane kako biste precizno odredili izvor alergije.

foto: profimedia

Ozbiljnost simptoma alergije variraju, od blage do ozbiljne. Blage reakcije, ne zahtevaju lekarsku pomoć, jednostavno prekinete da jedete određenu vrstu citrusa.

Kod ozbiljne alergijske reakcije poseta lekaru je neophodna jer može doći do anafilaktičkog šoka, stanja opasnog po život, koje uzrokuju sužavanje disajnih puteva.

Simptomi alergije na agrume će se pojaviti uglavnom kada je neko pojeo jedan ili više od sledećih vrsta: klementine, grejp, pomorandža, limun, limeta ili mandarina.

Iako svi sigurno misle da limunska kiselina izaziva alergiju, nije tako. Glavni krivac je protein i supstanca specifična za južno voće.

Pomorandža je najveći krivac za alergije na citrusa. Za neke koji pate od alergija, samo dodir kore citrusa može prouzrokovati neke od simptoma alergija.

Zaštita od alergije

Najbolji tretman za preventivnu zaštitu od alergija je izbegavanje agruma. Oni koji imaju alergije na agrume trebalo bi da ispitaju na koju vrstu citrus su tačno alergični i tu vrstu izbegavajte.

foto: Profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track