NAJBOLJE JE DA BUDUĆI TATA SAČEKA U ČEKAONICI: Muškarcu nije mesto na porođaju
Foto: Shutterstock

POMOĆ ILI SMETNJA

NAJBOLJE JE DA BUDUĆI TATA SAČEKA U ČEKAONICI: Muškarcu nije mesto na porođaju

Život -

Da li su muškarci u porođajnoj sali pomoć ili smetnja, pitanje je koje će još dugo ostati bez odgovora.

Francuski ginekolog Mišel Oden smatra da muškarcima nije mesto u porođajnoj sali i da su upravo oni krivi za to što se sve veći broj žena porađa carskim rezom:

- Porodio sam na hiljade žena i iskustvo mi je pokazalo da prisustvo uznemirenog muškarca na porođaju čini da žene postanu mnogo napetije, zbog čega se usporava proizvodnja hormona oksitocina, koji budućim mamama pomaže tokom porođaja.

Žene su stidljive

- S obzirom na to da već pedeset godina porađam žene u Francuskoj, Engleskoj i Africi, tvrdim da je za lak i brz porođaj najvažnije da pored žene budu samo lekar i tiha, nenametljiva, pozitivna i iskusna babica - kaže ovaj lekar. On dodaje da oksitocin, hormon ljubavi, pomaže ženi da se porodi i uspostavi vezu s bebom, ali ističe i to da se, kad je muškarac tu, neretko luči i hormon stidljivosti, koji se javlja kad se žena u prisustvu supruga (ali i ostalog medicinskog osoblja) susreće sa situacijom u kojoj još nije viđena: ne izgleda lepo, ispušta bolne glasove i ne može da se kontroliše.

foto: Shutterstock

Većina muškaraca se šokira

- Važno je napomenuti i to da veliki broj muškaraca biva šokiran telesnim tečnostima koje se izlučuju tokom porođaja, pa često padaju u nesvest i povraćaju, pitaju da li čin porođaja (ili sam dolazak bebe) mogu da slikaju, čime poprilično ometaju lekare. Takođe, žena nakon toga ne može psihološki da uđe u takozvanu porođajnu zonu, što potvrđuje teoriju da jači pol ipak treba da sačeka u čekaonici.

Prvo dobro razmislite

S druge strane, zagovornici mišljenja da muškarci treba da prisustvuju porođaju ističu da je njima svakako mesto pored supruge ukoliko ona to želi i da je njihov zadatak da je podrže i opuste. Bilo kako bilo, pre nego što se to desi, dobro razmislite šta je najbolje da bi buduća mama bila opuštena, a na svakom budućem tati je da sam odluči da li je u stanju da mirno i bez panike prisustvuju ovom činu.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track