OBRATITE PAŽNJU: Ovih 5 znakova ukazuju da ne unosite dovoljno proteina!
Foto: Profimedia

zdravlje na usta ulazi

OBRATITE PAŽNJU: Ovih 5 znakova ukazuju da ne unosite dovoljno proteina!

Život -

Piramida zdrave hrane se promenila u poslednjih nekoliko godina. Jedemo previše ugljenih hidrata i prostih šećera i zbog toga dolazi do gojaznosti, smatraju stručnjaci.

Proteini su bitni za čitav organizam. Oni učestvuju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kiseonik u telu, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu kose, noktiju i kože, kao i u prenosu prenosu hranjivih materija.

Ako se pitate da li uzimate dovoljno proteina, obratite pažnju na ove znakove koji vam to otkrivaju.

Žudite za slatkim Jedan od prvi znakova nedovoljnog unosa proteina je žudnja za slatkim. Kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Jedna od glavnih funkcija proteina je održavanje nivoa glukoze u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad glukoze i želju za namirnicama koje će vam brzo dati energiju, kao što su slatkiši.

To verovatno objašnjava zašto vegetarijanaci, ako ne paze na dovoljan unos proteina iz neživotinjskih izvora, tako pate za čokoladom. Ukoliko pojedete za doručak samo žitarice sa mlekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete ogladneti.

foto: Profimedia

Osećate se slabo Proteini su ključni za izgradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići s vremenom slabe.

Često ste bolesni Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta. Zato, ako primetite da ste češće prehlađeni nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriv deficit proteina u vašem telu.

Opada vam kosa Proteini izgrađuju sve ćelije u telu, uključujući i folikul dlake. Jaki folikuli držaće dlaku, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom ili češljanje Ali, ako vam hronično nedostaju proteini, mogli biste primetiti da vam kosa više opada i da vam je dlaka tanja.

Osećate se umorno Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osećaj da ne možete normalno da funkcionišete. Vašem mozgu su potrebni proteini da bi se dobro osećao. Ako tražite rešenje u ugljenim hidratima kao što su peciva ili keks, dobićete trenutnu energiju i zatim ponovni pad energije uz osećaj da ne možete da se fokusirate.

foto: profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track