LOŠE DRŽANJE ZBOG MOBILNOG TELEFONA: Uništavanje kičme na moderan način
Foto: Shutterstock

OPREZ

LOŠE DRŽANJE ZBOG MOBILNOG TELEFONA: Uništavanje kičme na moderan način

Život -

Računari su počeli da uništavaju pored donjeg dela kičme i vratni deo, ali čini se da će mobilni telefoni i tableti dovršiti taj posao

Prvi uzrok problema s kičmom bilo je nepravilno držanje, zatim nepravilan položaj dok sedimo ili obavljamo različite poslove.

Računari su počeli da uništavaju pored donjeg dela kičme i vratni deo, ali čini se da će mobilni telefoni i tableti dovršiti taj posao.

Naime, sve su češći slučajevi teških oštećenja gornjeg dela kičmenog stuba, koji se na kraju moraju lečiti hirurškim putem. Radi se o tome da moderan čovek, koristeći mobilne telefone i tablete, u proseku dnevno provede dva do četiri sata u položaju s glavom pognutom napred, što je zaista alarmantan podatak.

-Držanjem glave u položaju u kojem gledamo nadole na vrat se stvara pritisak od skoro 27 kilograma, što je, slikovito objašnjeno, kao da nam za vratom sedi osmogodišnje dete - istakao je dr Kenet K. Hansrej, hirurg u Centru za operaciju kičme i rehabilitacijsku medicinu u Njujorku.

Ono što najpre moramo da shvatimo i sugerišemo ljudima iz svog okruženja jeste da se radi o veoma opasnom stanju, pa se svim silama treba truditi da zadržimo pravilan položaj kičme a mobilni telefon podižemo više prema očima, bez savijanja glave.

E. K. - Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track