IMATE NESANICU: Evo kako da je pobedite i zaspite kao beba!
Foto: Profimedia

lečite nesanicu

IMATE NESANICU: Evo kako da je pobedite i zaspite kao beba!

Život -

Februar je mesec u kojem ljudi najčešće pate od nesanice, a pospanost, bezvoljnost i umor su samo neki od simptoma.

Nesanica može dovesti i do niza zdravstvenih problema ukoliko se ne leči.

Studija britanskog Centra za san, sprovedena na 21.000 ljudi, pokazala je da je za lošiji kvalitet sna odgovorna kombinacija više faktora. Na prvom mestu su dugi, mračni i hladni dani, manjak svežeg vazduha u zagrejanim domovima i nedostatak kretanja. Na to treba dodati i stres koji je neminovan kao posledica "praznih džepova posle praznika", izduvanosti od veselja i praznovanja.

foto: profimedia

Lek bi trebalo potražiti u našim biljkama – valerijani, matičnjaku i nani. Mnogobrojne blagodeti ne samo što se kriju u svakoj biljci ponaosob već i u njihovoj kombinaciji.

Osim što obezbeđuje miran san, valerijana podstiče pravilan rad srca, stoga je odličan prirodni lek za smirenje. Čak je i savremena nauka dokazala njenu efikasnost i bezbednost korišćenja u borbi protiv stresa. Vrlo je efikasna i kao biljni lek za PMS, bolne i neredovne menstruacije. Njeno umirujuće dejstvo opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem.

Potrebno je ustanoviti šta je to što izaziva nesanicu. Ukoliko je uzrok napetost, tada pomaže matičnjak. Smatra se i antioksidantom, pa osim umirujućeg dejstva pomaže obolelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju svoje pamćenje i koncentraciju. U kombinaciji sa valerijanom dokazano je da ima podjednaku efikasnost kao lek za smirenje.

foto: profimedia

Kurir.rs/SuperŽena, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track