PČELINJI PROIZVODI U BORBI PROTIV VIRUSA: Medena terapija za jak imunitet!
Foto: Profimedia

Isprobajte

PČELINJI PROIZVODI U BORBI PROTIV VIRUSA: Medena terapija za jak imunitet!

Život -

Zima je konačno prošla, ali ove prolećne temperature pogoduju pojavi nazeba, kijavice, kašlja i gripa koji nas, nažalost, još uvek ne napuštaju.

Zbog svojih blagotvornih dejstava na ljudski organizam, pčelinji proizvodi su pravi vitezovi u borbi protiv virusa. Propolis, med i matični mleč su odlična preventiva u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta, pa ih treba što češće konzumirati.

Koliko meda uzeti dnevno

Ako želite jak imunitet, svakodnevno uzimajte lipov, livadski ili suncokretov med po dva grama na kilogram telesne težine u podjednakim razmacima od ustajanja do spavanja. Dan započnite čajem s medom, a završite ga tako što ćete med pred spavanje pomešati s mlakim mlekom i popiti.

Upala krajnika

Gnojna upala krajnika može brzo da se izleči kombinacijom meda i propolisa. Oboleli treba da bude u poluležećem položaju, naslonjen na jastuk ili naslon. U jednu kafenu kašičicu meda nakapati 10 do 15 kapi tinkture propolisa (od 15%) i pustiti da se lagano otapa u grlu. To raditi tri puta dnevno, sve dok upala ne prođe.

foto: Shutterstock

Protiv napornog kašlja

Tri do pet puta u toku dana na komadić saća sa medom (veličine ratluka) nakapati 20-30 kapi 20-procentne tinkture propolisa. Žvakati lagano dok se u potpunosti ne otopi i primenjivati dok kašalj ne prestane ili se ne svede na minimum.

foto: profimedia

Protiv sekreta

U pola litra vrućeg čaja od kamilice staviti dve kašike meda i 20-30 kapi tinkture propolisa (od 20%). Promešati, nagnuti se iznad posude, pokriti glavu peškirom i inhalirati se svakodnevno 15 dana, najbolje uveče pred spavanje, 10-15 minuta. Deca i alergični uzimaju manju dozu - po jednu kašičicu meda i 10 kapi tinkture propolisa.

foto: profimedia

Obloge za bolno grlo

Ako se medom premaže zagrejano platno i time zavije vrat, brzo će prestati bolovi u grlu izazvani upalom krajnika, anginom i prehladom.

ODLIČAN SAVET… Dan započnite čajem s medom, a za dobar san pred spavanje popijte med pomešan s mlakim mlekom

foto: Profimedia

Oprez!

Sa lekovitim moćima pčelinjih proizvoda ne treba preterivati. Med je vrlo higroskopan, pa prilikom dodira sa sluznicom zida želuca „usisava“ vodu, nadražuje ga i zato može da izazove bol, pa oni koji su osetljivi med treba da uzimaju rastvoren u mleku, vodi ili čaju.

(Kurir.rs/Profimedia,Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track