Najnovije vesti

KAD POSAO UBIJA: Izgarate li na radnom mestu?
Foto: Shutterstock

Razmislite

KAD POSAO UBIJA: Izgarate li na radnom mestu?

Zdravlje

Ako uočite bilo koji od ovih simptoma, dobro razmislite o stručnoj pomoći

Za mnoge zaposlene stres na radnom mestu je normalna i svakodnevna pojava.

Međutim, psiholozi upozoravaju na dve vrste stresa uzrokovanog poslom: stres koji se može podneti i stres koji se naziva izgaranjem (burnout) i ima sve karakteristike mentalnog poremećaja.

Psiholog Šari Benton, osnivač onlajn servisa za terapiju, kaže da bi tu pojavu, koja se danas smatra ozbiljnom bolešću, trebalo voditi kao mentalni poremećaj, baš kao i depresiju.

Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da čak 61 odsto zaposlenih s vremena na vreme oseća kao da će poludeti zbog posla, to jest da zbog previše obaveza, kratkih rokova i neslaganja s nekim kolegama pate od vrlo ozbiljne nervoze i anksioznosti, koje se prenose i na slobodno vreme, što narušava i kvalitet privatnog života. Evo koji znakovi ukazuju na to da izgarate na poslu:

1. Nemate podršku

Loše rukovodstvo i manjak podrške na radnom mestu mogu doneti veoma veliko nezadovoljstvo kod zaposlenog, koje se pretvara u hronični stres. Iako su dugi radni sati i poneka čarka neizbežni, ukoliko problem potraje, a ne rešava se, i ako se o njemu otvoreno ne razgovara, zdravlju ćete doneti više štete nego koristi.

2. Nesanica i iscrpljenost

Poremećaj spavanja, buđenje noću, razmišljanje o stresnim situacijama koje vam se dešavaju i nemogućnost da ponovo zaspite takođe su veoma čest znak izgaranja i stresa. Razmislite zašto vam se to dešava, šta vas tačno tišti, kako da rešite problem i koje to stvari možete promeniti kod sebe (jer nisu uvek drugi krivi) da bi se stvari popravile. Hronično nespavanje će vam ujutro doneti umor i nervozu, pa i ljutnju, a samim tim nećete biti produktivni, što je opet loše po vaše zdravlje.

foto: Shutterstock

3. Ne ponosite se poslom

Iako je najčešći razlog izgaranja previše posla i skraćeni rokovi, ljudi ga mogu osetiti i kada shvate da ono što rade nema svrhu i da ih više ne ispunjava. U tom slučaju treba razmisliti da li bi promena radnog mesta ili odlazak iz firme rešili stvar. Odluku nije doneti lako, ali je beg iz okruženja koje vas dugoročno čini anksioznim ponekad jedini način da se dovedete u normalu.

foto: Shutterstock

4. Pokušavate da budete savršeni

Ako stalno i u svemu pokušavate da budete perfekcionista, na dobrom ste putu da pregorite kao šibica. Ako stalno i u svemu nastojite da budete savršeni, ne ginu vam nezadovoljstvo i stres, a samim tim ćete (svih osam sati, koliko traje radno vreme) biti neraspoloženi, što na kraju opet dovodi do nezadovoljstva koje ćete odneti kući.

5. Ne opuštate se dovoljno

Posao jeste značajan deo života, ali on je stvoren zato da biste zaradili novac kako biste što lepše živeli van firme. Zato je važno slobodno vreme provoditi s porodicom i dragim ljudima, raditi stvari koje vas ispunjavaju i pronaći balans između poslovnog i privatnog života. Jedino tako možete napuniti baterije i prikupiti pozitivnu energiju koja će vam u narednim (radnim) danima koliko-toliko ublažiti nervozu.

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...