STARIJE OSOBE IH TEŽE PODNOSE: Dečje bolesti opasne su za odrasle
Foto: Shutterstock

Pažnja

STARIJE OSOBE IH TEŽE PODNOSE: Dečje bolesti opasne su za odrasle

Život -

Sve u svoje vreme, govorile su bake. To važi i za bolesti koje je trebalo da preležite kao mali, međutim, šta se dešava kada ih dobijemo kao odrasli

Sve je češća pojava da i odrasli ljudi, koji su već zagazili u petu deceniju, obole od neke dečje bolesti.

Razlog za to je što u detinjstvu nisu preležali sve boljke i sada mogu vrlo lako da ih dobiju kad dođu u kontakt sa inficiranom decom. Odrasli mnogo teže podnose ove bolesti.

OVČJE BOGINJE - (varičele) najteže su zbog svraba i ožiljaka

Simptomi: Kod odraslih su svrab i osip znatno intenzivniji nego kod dece. U oko 20 odsto slučajeva dolazi do zapaljenja pluća. Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičele ne dođe u kontakt s bolesnim detetom.

Savet: Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili tečnošću, a temperatura se skida uobičajenim lekovima.

foto: Shutterstock

ZAUŠKE - kod muškaraca mogu izazvati sterilitet

Simptomi: Pored simptoma koji su slični onima koji se javljaju i u slučaju prehlade, ovde se osećaju i bolovi prilikom gutanja i žvakanja. Razlog za to je oticanje najveće pljuvačna žlezda. Često ova bolest prođe neopaženo. U ranoj trudnoći zauške mogu da ugroze fetus. Kod muškaraca može da se pojavi zapaljenje mošnica, što može da dovede do steriliteta.

Savet: Protiv oticanja u predelu ušiju pomaže stavljanje vlažnih i hladnih obloga. Trebalo bi da se izbegavaju kisele namirnice kako se ne bi nadražilo izlučivanje sekreta.

MALE BOGINJE - (morbile) izazivaju komplikacije

Simptomi: Osobe inficirane malim boginjama postaju osetljive na svetlost, imaju povišenu temperaturu i crvene fleke po celom telu. Kod odraslih bolest često prolazi teže nego kod dece. Budući da im je imunološki sistem oslabljen, često dolazi do komplikacija, recimo zapaljenja pluća ili encefalitisa.

Savet: Ne postoji terapija protiv malih boginja koje su izazvali virusi. Mogu samo da se ublaže simptomi. U akutnoj fazi, koja traje otprilike nedelju dana, neophodno je ležanje u krevetu i mirovanje. Posle infekcije malim boginjama ili vakcinom i revakcinacijom protiv njih, osoba uglavnom više ne može da oboli od ove bolesti.

foto: Shutterstock

Veliki kašalj - Traje i po dva meseca

Simptomi: Tipični su napadi kašlja koji traju nedeljama. Neretko se kao posledica javljaju zapaljenje pluća i upala srednjeg uha, kao i inkontinencija (nevoljno puštanje urina) i diskus hernija, koju izaziva naprezanje kod jakog kašlja.

Savet: Treba piti što više tečnosti. Inhaliranje morskom solju smiruje disajne puteve. Ako je kašalj naročito jak, pomažu i pumpice za astmatičare, prema preporuci lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track