OPREZ: Oslobodite se viška vode iz tela
Foto: Shutterstock

Otoke izaziva preterana konzumacija soli, šećera i masti

OPREZ: Oslobodite se viška vode iz tela

Život -


Nekad vam se čini da ste se naglo ugojili i ne znate kako, a onda nakon samo dva dana, vodeći računa o ishrani, izgubite dva do tri kilograma. Reč je o izbacivanju suvišne tečnosti iz organizma

"Šlauf" oko stomaka, celulit, otoci na licu, nogama i zglobovima - problemi su trećine gojaznih osoba.

Ako uz ove simptome imate i osećaj težine u rukama i nogama i umorni ste - najverovatnije patite od viška tečnosti u organizmu. Previše sedenja i ishrana s mnogo soli, masti i šećera glavni su razlozi za pojavu ovog problema. A evo šta može da vam pomogne u eliminaciji viška vode iz tela.

foto: Shutterstock

1. Kalijumom protiv natrijuma

Ravnoteža između ova dva minerala od ključnog je značaja za održavanje ravnoteže vode u svim delovima tela. Zato, smanjite unos soli i industrijske hrane, a povećajte dozu kalijuma jedući krompir s ljuskom, banane, paradajz i semenke suncokreta. Umesto natrijumove soli, koristite kalijumovu.

2. Postignite dobro varenje

Kvalitetna probava ključ je dobrog zdravlja i dobrog izgleda, ali ona „odlučuje“ i o tome koliko će uspešno metabolizam izlaziti na kraj s tečnošću u organizmu. Ukoliko jedete brzu hranu, ne dozvoljavate nijednom obroku da se do kraja svari, loše kombinujete namirnice tokom obroka i pijete vodu tokom jela, vaši organi za varenje će biti opterećeni, što će između ostalog izazvati zadržavanje vode i pojavu celulita.

foto: Shutterstock

3. Ubrzajte cirkulaciju

Loša cirkulacija svakako je jedan od glavnih krivaca za zadržavanje viška vode u nogama. Nažalost, oslabljena cirkulacija je danas česta pojava čak i kod mladih, a razlog se krije u nedovoljnom kretanju i prekomernom sedenju na radnom mestu, pred televizorom ili kompjuterom. Ovaj problem se vrlo lako rešava uvođenjem fizičkih aktivnosti minimum tri puta nedeljno u trajanju od oko sat vremena, kao i svakodnevnim pešačenjem, penjanjem uz stepenice umesto upotrebe lifta... Osim toga, možete u svakodnevnu ishranu uvesti i određene začine koji ubrzavaju metabolizam, kao što su biber, čili, ren ili beli luk.

foto: Shutterstock

4. Korisno je toplo-hladno tuširanje

Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom pospešuje cirkulaciju i veoma brzo dovodi do dobrih rezultata kad su otoci i celulit u pitanju. Tuširanje uvek započnite toplom, a završite hladnom vodom. U početku polivajte samo potkolenice (oko minut), a zatim pređite na natkolenice, gluteus, ruke, leđa i stomak. Potrebno je da tuširanje traje oko pet minuta.

5. Čuvajte se skrivenih izvora soli

Iako uglavnom mislite da ne jedete slanu hranu jer je retko dosoljavate, zapravo većina nas unosi dnevno mnogo više od potrebne količine soli. Uzrok se krije u zloupotrebi ovog začina tokom pripreme jela, u dodavanju industrijske mešavine začina koja obiluje solju, ali i u upotrebi konzerviranih namirnica, mesnih prerađevina, kečapa, „grickalica“, keksa, tunjevine i sardina.

I ovo pomaže

BILJNI DIURETICI

U prirodi postoji čitava riznica biljaka koje potpomažu eliminaciju tečnosti iz organizma. Neke od tih biljaka su peršun, borovnica, uva, kukuruzna svila, maslačak, lubenica, celer, kopriva, limun..

foto: Shutterstock

(Kurir/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja