INTERAKTIVNA ORDINACIJA

(KURIR TV UŽIVO) Dr Kurir sa dr Nenadom Dikićem: Zašto umiru sportisti?

Život -

Sport koji je danas prestao da bude samo razonoda i igra, postao je profesija (industrija novca), što podrazumeva mnogo toga nedozvoljenog i opasnog. U poslednje vreme uzimanje nedozvoljenih farmakoloških sredstava u sve većoj meri je prisutno kod sportista. Anaboličke steroide koji su tokom sedamdesetih i osamdesetih ovog veka bili najčešće korišćeno doping sredstvo u profesionalnom sportu, u ovoj deceniji zamenio je hormon rasta. na pitanja o tome da li su stimulativna sredstva uzrok sve većeg broja smrti na sportskim terenima i šta sve mogu da budu uzroci za iznenadnu srčanu smrt odgovaraće Docent na faklutetu za fizičku kulturu i mendžment u sportu, Univerzitet Singidinum. Predsednik odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Republike Srbije, Predsednik antidoping komisije Međunarodne penjačke i planinarske federacije (UIAA), Predsednik komiteta za terapeutske izuzetke Međunarodne federacije za skijanje na vodi i vejkbordu (IWWF), podpredsednik medicinske komisije Međunardone košarkaške federacije (FIBA Europe), član UEFA Antidoping panela, predstavnik Srbije u Savetu Evrope u CAHAMA i monitoring grupi.

Specijalista interne medicine, kardiolog, subspecijalista baromedicine, na specijalizaciji iz Kliničke farmakologije. Osnivač Mreže za pomoć roniocima (DAN Europe Balkan), Jugoslovenske asocijacije za ultrazvuk srca, Udruženja za sportsku kardiologiju, Centra za sportsku ishranu i suplementaciju.

Govorićemo i predstojećem Kongresu medicine sporta i Kongrensu prevencije dopinga u sportu jer u sportu su se mnoge stvari promenile tokom poslednjih godina i postizanje vrhunskog rezultata zahteva saradnju velikog broja stručnjaka. Sva istraživanja su pokazala da su naši sportisti uglavnom prepušteni sebi i zbog toga će im saveti DR. Dikića u emisiji kao velikog broja stručnjaka koji će biti prisutni na Kongresu biti više nego dragoceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track