Najnovije vesti

DR KURIR: Značaj pravilne ishrane za dobar rezultat u sportu
Foto: Printscreen

DR KURIR: Značaj pravilne ishrane za dobar rezultat u sportu

Zdravlje

Ishrana značajno utiče na sportske rezultate. Rezultati jednog sportiste i te kako mogu da zavise od kvaliteta, količine kao i vremenskog unosa ishrane. Naravno u ovome ne postoji magična formula koja bi mogla da se sprovede kod svakog sportiste. Nepravilna ishrana sportista uzrokovana je nedovoljnom edukacijom o ishrani, nerazvijenim kulinarskim veštinama, finansijskom ograničenošću u izboru namirnica i nedostatku vremena za spremanje hrane.

Kao posledica toga sportisti imaju varijacije u telesnoj masi, monotonu ishranu bez svih grupa namirnica, preskakanje obroka i velikih razmaka između obroka i nedovoljan unos vode i tečnosti. Opšta zdravstvena ali i sportska sposobnost vremenom postaju ugrožene zbog nepravilne ishrane. Upravo iz navedenih razloga sportisti Srbije sve cesce traze savet o pravilnoj ishrani i suplementaciji, dok se na drugom mestu nalaze oni koji hoce da smanje ili povećaju telesnu masu.

O ovom problemu u emisiji DR Kurir govoriće Dr Marija Anđelković koja je jadan od retkih stručnjaka u Srbiji koja ima diplomu iz oblasti sportske nutricije i koja od 2011.godine koordiniše rad tima stručnjaka u Centru za sportsku ishranu i suplementaciju gde je učestvovala u pravljenu programa ishrane i suplementacije za oko 200 profesionalnih i vrhunskih sportista Srbije.

Voditelj : Slaviša Veselinović  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...