NEDOSTATAK OVOG VITAMINA JE UZROK ZA KANCER: Kako da znate da li vašem telu nedostaje vitamin K
Foto: Profimedia

Hitno kod lekara

NEDOSTATAK OVOG VITAMINA JE UZROK ZA KANCER: Kako da znate da li vašem telu nedostaje vitamin K

Život -

Vitamin K pomaže kod zgrušavanja krvi, važan je za zdrave kostiju i jako srce, a evo kako da znate da li patite od nedostatka ovog vitamina, piše Lepa & srećna.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina K su: pojava modrica, krvni ugrušak ispod nokta, pojava crne stolice i krvi u stolici, unutrašnje krvarenje. Kod odojčati ovaj nedostatak se ispoljava u vidu krvarenja iz predela gde je uklonjena pupčana vrpca, krvarenje iz nosa ili kože, kao i izliv krvi u mozak koje može da bude jako opasno. Stručnjaci ističu da ako patite od nedostatka vitamina K treba u ishranu da ubacite namirnice koje su bogate ovim vitaminom, a najviše ga ima zeleno povrće (spanać, tikvice, prokelj, zelena salata, kopriva), kao i mlečni proizvodi koji sadrže vitamin K 2.

Nedostatak vitamina K može biti uzrok za sledeća stanja: slabe kosti, srčani problemi, osteoporoza, problemi sa zubima, zgrušavanje krvi, određene vrste karcinoma i kognitivni problemi. Ako primetite neki od nabrojanih simptoma, što pre se javite lekaru, a ukoliko se odredi nedostatak vitamina K, moguće je da ćete ga uzimati u vidu tableta, odnosno suplemenata.

PROČITAJTE JOŠ:

6 ZNAKOVA DA VAŠEM TELU NEDOSTAJE KALIJUM

U OVOJ POZI SPAVAJTE AKO HOĆETE DA SMRŠATE

KOLIKO BELOG LUKA TREBA DA JEDETE DNEVNO PROTIV KANCERA

( Kurir/Lepa & Srećna - Foto: Promo )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track