ŠEĆER I MASTI NISU NIŠTA NASPRAM OVOGA: Postoji nešto što češće jedete, a čini veliku štetu organizmu!
Foto: Profimedia

PAZITE NA ZDRAVLJE

ŠEĆER I MASTI NISU NIŠTA NASPRAM OVOGA: Postoji nešto što češće jedete, a čini veliku štetu organizmu!

Život -

Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je zdravlje posredi, ali naučnici upozoravaju da ima nešto nezdravije - sojino ulje.

Reč je o jednom od najčešće korišćenih biljnih ulja, a i polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tekućem stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i slično. Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati stručnog istraživanja ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

foto: Profimedia

U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, naučnici u Kaliforniji sproveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 posto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca. Jedna grupa dobijala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kom je dodato kokosovo ulje. Druga grupa sadržala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosečan Amerikanac.

Naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu. Hrana sve četiri dijete sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa. Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na insulin, no rezultati su ih iznenadili.

foto: Shutterstock

Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, devet posto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 posto više od onih koji su jeli masti iz kokosova ulja. Kod miševa koji su jeli sojino ulje primećene su masnija jetra i veća rezistencija na insulin. Voditelj studije priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili.

Australska nutricionistkinja je rekla da polovicu biljnih ulja koje se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cene koristi u mnogo prerađene i pakovane hrane. Kad na proizvodu piše oznaka "biljno ulje", to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta.

Kurir.rs/Daily Mail, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track