(VIDEO) ZOVU IH BRAĆA DUHOVI JER IM NESTAJU DELOVI LICA: Kriju se iza zidova kuće jer ih PROGANJAJU vršnjaci, a onda je u selo došao ON...
Foto: Printscreen

GENETSKO OBOLJENJE

(VIDEO) ZOVU IH BRAĆA DUHOVI JER IM NESTAJU DELOVI LICA: Kriju se iza zidova kuće jer ih PROGANJAJU vršnjaci, a onda je u selo došao ON...

Život -

Dva brata iz Indije, koje još vršnjaci nazivaju "dečaci duhovi" zbog naoštrenih zuba i retke kose, konačno su prihvaćeni u svom selu.

Ašfag (11) i Muštag Kan (8) krili su se iza zidova po selu u Mađa Pradešu, kako bi izbegli ruganje i poglede. Tretirani su kao izgnanici, jer njihove komšije nisu razumele da boluju od retke genetske bolesti hipohondrične ektodermalne displazije (HED), koja umanjuje sposobnost znojenja i uzrokuje nestajanje zuba i gubitak kose.

foto: Printscreen

Međutim, nakon intervencije lokalne nevladine organizacije koja je pomogla ljudima da razumeju njihovo stanje, njihova priča se promenila. Dečaci su danas prihvaćeni u zajednici i normalno se igraju sa ostalom decom.

"Mog brata i mene u školi smatraju duhovima. Ne žele da se igraju sa nama i nazivaju nas pogrdnim imenima. Ne želimo da idemo u školu, osećamo se poniženo", rekao je Ašfag.

Njihov otac radi na farmi za 50 funti mesečno, zbog čega nisu mogli da posete specijalistu.

"Mi smo vrlo siromašni, nemamo ni osnovne stvari poput frižidera ili fena. Zbog bolesti se brzo pregreju, pa ih polivamo vodom da se rashlade svakih pola sata", rekla je njihova majka Abila.

foto: Pritnscreen

Njihov doktor Mukeš upozorio je da stanje može da im se pogorša zbog slabog tretmana.

- Ja sam lekar opšte prakse, nisam mogao da im dam dijagnozu. Zato sam savetovao njihovu porodicu da posete specijalistu, jer bi problem mogao da se pogorša vremenom. Njihovi roditelji očekuju čudo za njih, nadaju se da bi neko mogao da im pomogne - rekao je doktor Mukeš, a u selu su potom organizovali edukaciju i seljanima objasnili da bolest nije prenosiva.

Kurir.rs/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track