Najnovije vesti

OPASNA I NEIZLEČIVA BOLEST PRENOSI SE SEKSOM: EVO kako da prepoznate prve simptome!
Foto: Profimedia

NAUKA UTVRDILA

OPASNA I NEIZLEČIVA BOLEST PRENOSI SE SEKSOM: EVO kako da prepoznate prve simptome!

Zdravlje

Sa toplim vremenom došlo je do pojave komaraca koji su poznati prenosioci mnogih bolesti.

foto: Profimedia

Naučnici su otkrili da opasna Denga groznica, koju prenose komarci, može da bude prenešena i seksualnim putem jer su je otkrili u spermi muškarca koji je doputovao sa Tajlanda.

Prvi put je virus otkriven u semenoj tečnosti i to je navelo naučnike da pomisle kako ova bolest može da bude i ovako prenešena, čak i nakon što se osoba oporavi. Iako kod odraslih osoba ova groznica dovodi do pojave blagih simptoma poput onih kod gripa kao što su glavobolja, temperatura i bol u mišićima i zglobovima, kod dva odsto obolelih ona može da ima fatalni ishod.

foto: Profimedia

Za ovu bolest trenutno ne postoji lek, a može da se javi kod ljudi koji su putovali u tropske krajeve kao što su Azija, Afrika, Australija, Karibi i Južna i Centralna Amerika. Istraživanje je objavljeno u žurnalu Eurosurveillance kada je zabeležen slučaj Italijana koji je u 50-im godinama, a skoro se vratio sa Tajlanda.

Simptomi koje je imao bili su bol u zglobovima, umor i mučnina zbog kojih je smešten na Infektivnu kliniku u Rimu. Virus je nestao iz krvi i urina nakon 23 dana, ali je u spermi bio prisutan i nakon 37 dana. Svi simptomi su nestali za 55 dana, ali su naučnici došli do saznanja da se ova bolest može preneti i seksualnim putem poput ZIKA virusa.

foto: Profimedia

Naučnici su ustanovili da je neophodno obaviti još neka istraživanja kako bi se ovo potvrdilo. Obično se ova bolest prenosi ujedom komaraca, a najbolji naćin da se turisti zaštite je da izbegavaju ujede i štite se određenim sredstvima protiv komaraca i adekvatnom odećom.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...