Najnovije vesti

PROVERITE ODMAH: Ovaj test će vam pokazati da li pijete dovoljno vode!
Foto: Profimedia

mislite o zdravlju

PROVERITE ODMAH: Ovaj test će vam pokazati da li pijete dovoljno vode!

Zdravlje

Američka nacionalna medicinska biblioteka otkrila je sjajan test na osnovu koga svaka osoba može da sazna da li je njeno telo dovoljno hidrirano ili nije.

Stručnjaci preporučuju ispijanje najmanje šest čaša vode na dan, ali mnogi ljudi se ne drže ovog pravila.

Kako nam se postepeno bliži toplo vreme, a sa njim i vrućine, doktori sve više skreću pažnju na važnost unošenja tečnosti za normalno funkcionisanje organizma.

Deficit vode se može negativno odraziti na naše zdravlje, čineći nas umornim i slabim, u nekim slučajevima se javljaju vrtoglavice i bolovi u glavi. Takođe, utiče na elastičnost kože, što je posebno bitno damama.

foto: Profimedia

Kako biste proverili da li pijete dovoljno vode, Američka nacionalna medicinska biblioteka (engl. United States National Library of Medicine) otkrila je kako da sprovedemo jednostavan test koji otkriva da li je telo dovoljno hidrirano.

Sve što treba da uradite jeste da uz pomoć palca i kažiprsta povučete kožu na zadnjoj strani ruke. Zadržite nekoliko sekundi i pustite. Ako se koža odmah po puštanju vraća nazad, znak je da ste dovoljno hidrirani. U suprotnom, koža pokazuje da treba da povećate unos vode.

Prema NLM, elastična napetost tkiva otkriva kakva je elastičnost kože, kao i sposobnost kože da menja oblik i vraća se u normalno stanje.

Koža sa normalnom napetošću je sposbna istog trenutka da menja oblik, dok je koži sa slabom napetošću potrebno vreme da se vrati u normalno stanje.

Osim ovog testa, još jedan pokazatelj hidriranosti može biti boja vaše mokraće. Ako je ona providna i bez mirisa, vaš unos vode je zadovoljavajući. Ali je tamnožuta ili ima jak miris, potrebno je što pre da povećate unos.

foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena/Foto:Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...