OVU VODU PIJETE SVAKI DAN: Ali evo šta niste sigurno znali o njoj a važno je za vaše zdravlje
Foto: Profimedia

Istraživanje

OVU VODU PIJETE SVAKI DAN: Ali evo šta niste sigurno znali o njoj a važno je za vaše zdravlje

Život -

Pijenje gazirane vode može da bude višestruko korisno za organizam, jer ona pomaže kod loše probave i sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.

Ona povoljno deluje i na srce, što je pokazalo Framingamsko istraživanje faktora rizika za bolesti srca iz 1948. godine.

Kod više desetina hiljada ljudi, čak i potomaka prvih učesnika istraživnja, ispitivao se i efekat gaziranih pića na gustinu kostiju. Otkriveno je da je prosečna gustina kostiju bila smanjena samo kod žena koje su tri puta nedeljno pile gazirane slatke napitke poput sokova.

foto: Shutterstock

Zapravo je fosforna kiselina, koja je prisutna u komercijalnim bezalkoholnim gaziranim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju, a ne karbonizovana voda, što je i potvrđeno istraživanjem naučnika sa Univerziteta u Bostonu.

Sa druge strane, u jednom španskom istraživanju dokazano je da su žene koje su u postmenopauzi dva meseca pile gaziranu mineralnu vodu smanjile rizik od razvoja koronarnih bolesti.

Još jedno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da su bolesnici koji su patili od lošeg varenja i zatvora posle dve nedelje korišćenja gazirane vode imali bolje varenje, žučna kesa im se bolje praznila i imali su redovniju stolicu.

Gazirana voda sadrži malu količinu ugljen-dioksida, nema kalorija, nema šećera, a blagotvorna je za zdravlje. Uz to osvežava i hidrira.

foto: profimedia

Kurir.rs/portal 02/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track