UKUSNI I ZDRAVI ZALOGAJI: Suvo voće čuva zdravlje!
Foto: Profimedia

IDEALNI ZA UŽINU

UKUSNI I ZDRAVI ZALOGAJI: Suvo voće čuva zdravlje!

Život -

Redovnim jedenjem sušenog voća sprečićete konzumiranje nezdravih grickalica, a pritom ćete osnažiti i zdravlje.

Kao sjajan izvor vitamina, hranljivih materija i minerala, ono će vas držati sitim do pravog obroka, a neke vrste odlični su čuvari zdravlja.

OSTEOPOROZA Grožđice su jedan od najbogatijih izvora bora, minerala koji smanjuje gubitak koštane mase žena u postmenopauzi. Stavite šaku grožđica u jogurt i uz dodatak malo oraha vaše kosti će biti mnogo jače i sprečićete pojavu osteoporoze.

foto: Shutterstock

GIHT Ljudi koji imaju giht znaju kako je to boriti se s bolom i ograničenjima u ishrani, a odlična pomoć su suve trešnje. One sadrže antioksidans antocijanin, koji pomaže u rešavanju ovog problema, baš kao i kod upale mišića i artritisa. Preporučena doza je pola šolje dva puta dnevno i upala će se uskoro ublažiti.

UMOR Urme su sjajna zamena za slatkiše pošto imaju nizak glikemijski indeks, preciznije, polako otpuštaju svoj šećer, koji duže vreme zadržava energiju. Ako s njima pojedete i malo oraha, duže ćete ostati siti i nećete osećati umor.

ANEMIJA Samo četiri suve smokve dnevno čine četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koju lekari preporučuju za prevenciju anemije. Kako biste pojačali dejstvo, kombinujte smokve sa sokom od narandže, prirodnim izvorom vitamina C, koji pomaže apsorpciji gvožđa iz biljnih izvora.

foto: Profimedia

VISOK PRITISAK Za one koji imaju ovaj problem najbolja pomoć su suve kajsije, koje u sebi skoro da nemaju soli, ali zato imaju dosta kalijuma (čak tri puta više od banana), koji smanjuje volumen krvi i visoki pritisak drži pod kontrolom, a samim tim sprečava i nastanak srčanih bolesti.

MOKRAĆNE INFEKCIJE Suve brusnice idealne su ako patite od čestih infekcija mokraćnih puteva. Dve šake ovog voća mogu da smanje "lepljivost" bakterija (ešerihije koli) na mokraćnu bešiku i mokraćne kanale, pa ćete kao finalni rezultat imati mnogo manje urinarnih infekcija.

ZATVOR Samo šest suvih šljiva dva puta dnevno ublažava zatvor bolje nego ijedan drugi laksativ, pokazalo je istraživanje. One su bogate sorbitolom, vrstom alkoholnog šećera koji prirodno zadržava vodu u stolici.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track