ZDRAVA MAMA - SREĆNA PORODICA: Kako da izbegnete postporođajnu depresiju
Foto: Shutterstock

ISTINA

ZDRAVA MAMA - SREĆNA PORODICA: Kako da izbegnete postporođajnu depresiju

Život -

Neverovatnih 80 odsto majki se nedelju dana nakon porođaja suočava s neraspoloženjem - plačljive su, razdražljive i konstantno umorne, a ukoliko potraje, ovakvo stanje može da preraste u ozbiljniji psihički problem.

Zato vam nudimo nekoliko saveta pomoću kojih ćete se dobro osećati tokom trudnoće i prvih meseci posle rođenja vaše bebice.

Izbegavajte stresne situacije Nedostatak podrške i pažnje porodice i društva, umor, bračne svađe, finansijske teškoće i stres povećavaju rizik od razvoja simptoma postporođajne depresije. Zato izbegavajte svaku situaciju koja će vam na bilo koji način pokvariti raspoloženje.

Spavajte što više možete Mozgu je potrebno četiri do šest sati uzastopnog noćnog sna kako bi očuvao neurohemikalije koje regulišu raspoloženje i kognitivne procese. Neispavanost nikome ne može doneti mnogo koristi, naročito ne novopečenim mamama. Ako neko može da vam pomogne s noćnim hranjenjem, bez ustručavanja zatražite pomoć. San je zaista potreban za prikupljanje energije za dan koji sledi.

Unosite dovoljno tečnosti Veoma je važno da u toku dana popijete barem dva litra vode dnevno. Dehidriran mozak često je teskoban, zbunjen i iscrpljen, pa je i njegov rad usporen.

Dodajte proteine u svaki obrok Vodite računa o ishrani. Unosite dovoljno proteina, koji pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, jer njihov nedostatak veoma utiče na raspoloženje.

Šetnja je odlična relaksacija Mame koje su se tek porodile neko vreme ne smeju da rade teške i naporne vežbe, ali petnaest minuta šetnje svaki dan može delovati pozitivno na njihovo raspoloženje.

Pijte riblje ulje Omega 3 masne kiseline, dokazano je, pomažu kod anksioznosti i depresije kod novih mama, uključujući one koje doje. Zato bi riba trebalo da se nađe na njihovom jelovniku. Ako je ne vole, u ishranu mogu uključiti riblje ulje.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track