PROBLEM S KOJIM SE SUOČAVA SVE VEĆI BROJ PAROVA: Istine i laži o vantelesnoj oplodnji!
Foto: Profimedia

STERILITET

PROBLEM S KOJIM SE SUOČAVA SVE VEĆI BROJ PAROVA: Istine i laži o vantelesnoj oplodnji!

Život -

Danas se smatra da 20 odsto parova ima teškoće da ostvari željeno potomstvo.

Nekada se pogrešno verovalo da je sterilitet isključivo vezan za žene, ali se danas zna da je procenat steriliteta muškaraca i žena gotovo identičan. Jedino zajedničko za sve jeste velika patnja svih koji prolaze kroz iskustvo steriliteta i procesa vantelesne oplodnje. Zato smo odgovore na najčešća pitanja koja imaju ovi parovi potražili od dr Mime Fazlagić, ginekologa, i evo šta smo saznali.

1. Dugo apstiniranje (suzdržavanje od polnog odnosa) poboljšava kvalitet sperme. Laž. Upravo suprotno je istina. Duga apstinencija za rezultat ima loš kvalitet sperme, pa procenat neaktivnih spermatozoida raste.

2. Alkohol ima negativan uticaj na funkcionisanje reproduktivnog sistema muškarca. Istina. Studije su pokazale da čak i umereno konzumiranje alkohola negativno utiče na kvalitet sperme i odlaže prirodno začeće.

3. Vantelesna oplodnja (VTO) sa sačuvanim zamrznutim embrionima nije efektivna kao sa "svežim". Laž. Ako smrznuti embrioni prežive odmrzavanje, ista je verovatnoća za uspešnu implantaciju kao i kod svežih. Inače, novim protokolom krioprezervacije znatno je povećana verovatnoća njihovog preživljavanja nakon odmrzavanja, i u većini slučajeva iznosi i više od 90 odsto.

4. Jajne ćelije ne mogu da budu smrznute i sačuvane. Laž. Razvoj kriobiologije omogućio je očuvanje jajnih ćelija sa odličnim rezultatima.

5. Žena koja ne uspe da ostane trudna do 40. godine sigurno će uspeti pomoću vantelesne oplodnje. Laž. Efikasnost vantelesne oplodnje znatno opada s godinama starosti žene, jer opada i kvalitet jajnih ćelija, pa nije lako postići željene rezultate.

6. Muškarac koji ima azospermiju (potpuno odsustvo živih spermatozoida u ejakulatu) ne može da ima decu. Laž. Azospermija se danas uspešno tretira u većini slučajeva. Metod višestruke biopsije (micro TESE) u kombinaciji sa simultanim posmatranjem pomoću mikroskopa efektivno doprinosi identifikaciji zrelih spermatozoida. Potom se oni koriste za oplodnju jajnih ćelija, pri čemu se postižu veoma dobri rezultati.

7. Broj jajnih ćelija prikupljenih tretmanom vantelesne oplodnje ne mora da određuje verovatnoću trudnoće. Istina. Kvalitet proizvedenih embriona je daleko važniji od kvantiteta jajnih ćelija i embriona dobijenih tokom vantelesne oplodnje.

8. I kod žena i kod muškaraca, plodnost je ograničena brojem godina. Istina. Istraživanja su pokazala da plodnost čoveka opada kako on stari. Stopa kojom opada plodnost zavisi od nivoa plodnosti s kojim je započet reproduktivni život, od genetske predispozicije, kao i od načina života.

9. Pušenje negativno utiče na plodnost i muškarca i žene. Istina. Pušenje je glavni ograničavajući faktor. Ima negativan uticaj i na kvalitet sperme, i na kvalitet jajnih ćelija, kao i na funkcionisanje materice.

10. Zdrava ishrana u kombinaciji sa umerenim fizičkim vežbama poboljšava plodnost. Istina. Sve veći broj studija potvrđuje da način života može da ima znatan uticaj na verovatnoću trudnoće. Parovi koji prolaze kroz tretman vantelesne oplodnje uz nezdrav način života imaju manje šanse da uspeju. No, te šanse mogu da poboljšaju usvajanjem određenih promena što se tiče načina života - kao što je prestanak pušenja ili smanjenje telesne težine - čak i samo dva meseca pre nego što uđu u proces vantelesne oplodnje.

11. Stopa uspešnosti trudnoće tretmanom vantelesne oplodnje je samo pod uticajem kvaliteta jajnih ćelija. Laž. Sve više studija potvrđuje da je značajan uticaj očinskog efekta na kvalitet embriona od ranih faza razvoja. Sperma ima veoma važnu ulogu u procesu razvoja embriona, što zahteva vrlo pažljivu procenu pre nego što par uđe u proces vantelesne oplodnje.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track