Najnovije vesti

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA: Evo ko je najviše ugrožen i kako lečiti ovu bolest!
Foto: Shutterstock

Tihi ubica

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA: Evo ko je najviše ugrožen i kako lečiti ovu bolest!

Zdravlje

Hepatosplenomegalija je bolest uvećane jetre ili slezine, a evo kako nastaje, koji su simptomi i kako se leči, piše Lepa & srećna.

Uvećanje jetre se uglavnom dobija zbog postojanja bolesti ili određenih virusa u telu, kao što je hepatitis C, bolest jetre i visok pritisak, leukemija, HIV, anemija, tirotoksikoze, hronična anemija, karcinom, određene infekcije, pa čak i preživaljena trauma. Lekari ističu da su od ovog oboljenja najviše ugroženi dijabetičari, osobe sa visokim holesterolom, alkoholičari, oni sa genetskom predispozicijom i gojazne osobe.

Kada jetra postane uvećana javljaju se sledeći simptomi: urin smeđe boje, nadut stomak, temperatura, svrab, žutica i pojava žute boje na beonjačama, mučnina, bol u gornjem delu stomaka, konstantan umor i povraćanje. Ako osećate ove simptome hitno idite kod lekara koji će stanje jetre proveriti analizom krvi, skenerom, pa možda čak i biopsijom. Ova bolest se leči terapijom koju vam lekar prešiše, a ako se utvrdi da je uzrok uvećanja organa karcinom, onda se primenjuje hemoterapija, operacija i transplatacija jetre, ali sve u zavisnosti koliko je bolest napredovala.

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPT ZA TORTU SA KRALJEVSKOG VENČANJA - MEGAN MARKL I PRINC HARI OBOŽAVAJU OVU POSLASTICU

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE OPASNU CISTU NA BEŠICI

ZAMENITE SAMO 1 STVAR U ISHRANI I SMRŠAĆETE NEVEROVATNOM BRZINOM

(Kurir.rs / Lepa & srećna / Foto: Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...