PRVA POMOĆ KAD OSETITE BOL U LEĐIMA: Ovako ćete se najbolje izboriti protiv išijasa!
Foto: Profimedia

POMOZITE SEBI

PRVA POMOĆ KAD OSETITE BOL U LEĐIMA: Ovako ćete se najbolje izboriti protiv išijasa!

Život -

Protiv ovog problema najbolje je boriti se ledenim oblozima, istezanjem i jačanjem trbušnih mišića, šetnjom i masažom

Bol u donjem delu leđa koji se širi preko zadnjice i zadnjeg dela noge naziva se išijas. Često je kratkotrajan i ne traje duže od četiri-pet dana, ali je skoro nepodnošljiv. Tada čak i jednostavne dnevne aktivnosti poput saginjanja ili kijanja mogu da izazovu ukleštenje. Pritisak na nerv obično izaziva probadajuće bolove koji se preko bedrenog nerva šire po zadnjici i duž nogu.

Ako je nerv izrazito nadražen ili oštećen, bol se može pojaviti čak i kad ležite.

Kao prva pomoć predlažu se mirovanje, pronalaženje položaja koji je najudobniji i korišćenje lekova protiv upale i bolova. Istezanje je jedan od najboljih načina za smanjenje upale i grčeva mišića koji često prate išijas, ali ukoliko su bolovi jaki, vežbe nikako nemojte raditi. Čim bol malo popusti, da sledeći put ne bi ponovo došlo do istog problema, važno je preduzeti neke preventivne mere. Evo nekih od njih...

1. Led Na prvi znak bola odmah stavite hladan oblog, kesicu s ledom obmotanu u tanku krpu, 15-20 minuta i svaka dva-tri sata. Hladite od 24 do 48 sati.

2. Protivupalni lek Čim se pojavi bol, uzmite lek protiv bolova, ne odlažite ga u nadi da će bol proći. Koristite ih dva do tri puta dnevno, prva tri dana, ali se u tom slučaju konsultujte s lekarom, koji će vam preporučiti najbolji lek za vas.

3. Šetnja Pešačenje čuva pokretljivost mišića i poboljšava cirkulaciju tela, uključujući područje oštećenog nerva. Kod ovog stanja preporučuje se hodanje dva kilometra i više jer se kod dužeg hodanja mišići zagreju pa se bol smanjuje.

4. Plivanje Plivanje se preporučuje kad je bol minimalan. Kod bola u donjem delu leđa najbolje je leđno plivanje jer se tad najviše rasterećuje taj deo kičme. Kombinacija tople vode i laganih pokreta (pa i hoda) opušta mišiće.

5. Masaža Najčešći uzrok išijasa su prenapeti mišići u donjem delu leđa, zato je važno povremeno otići na masažu.

6. Neka rade noge Savijanje tela u struku je najgore što možete učiniti dok imate išijas. Ako radite nešto poput skupljanja igračaka s poda, kleknite, čučnite i koristite mišiće nogu da biste se spustili i podigli nazad.

7. Bez automobila Obično je nemoguće da ljudi koji su u akutnoj fazi provedu duže od 10 minuta u autu, jer statično sede i bol postaje toliko pulsirajući da moraju da izađu i prošetaju se. Zato se u kolima ne treba zadržavati dugo.

8. Podržite leđa Postavite jastuk ili peškir na naslon stolice, što će omogućiti da lako promenite položaj svakih 15-20 minuta. Češće pravite pauze i prošetajte nekoliko minuta, pritom se i malo istegnite.

9. Teret nosite u obe ruke Bilo da nosite kesicu ili ranac, nikad nemojte preopteretiti jednu stranu, već rasporedite težinu u obe ruke ili na oba ramena. U protivnom će se automatski više naprezati i grčiti suprotni mišići.

10. Naspavajte se Studije su pokazale da se telo tokom dugotrajnog sna isceljuje. Pokušajte da udaljite kolena jedno od drugog stavljajući između njih mali jastuk - ako spavate na boku. To će rasteretiti pritisak na leđa. Kod spavanja na leđima jastuk stavite ispod kolena.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track