LEKARI UPOZORAVAJU: Duvan slama srce!
Foto: profimedia

povodom svetskog dana bez duvana

LEKARI UPOZORAVAJU: Duvan slama srce!

Život -

Duvan je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti odmah iza povisenog krvnog pritiska, a 17 odsto smrtnih slučajeava usled ovih bolesti nastaje od upotrebe duvana i izlozenosti duvanskom dimu, rečeno je danas na skupu povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvana koji se ove godine obeležava pod sloganom "Duvan slama srce".

Bolesti srca i krvnih sudova čine vodeći uzrok umiranja u Srbiji, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' od tih obolenja godišnje umre oko 52.000 osoba.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović naglasio je da je preventiva od najranijeg uzrasta veoma važna kako bi se prevenirale brojne bolesti koje izaziva pušenje.

foto: profimedia

On je ukazao da su osim pušača u velikom riziku i nepušači koji su izloženi duvanskom dimu koji teške posledice posebno ostavlja na decu.

"Zato je važna prevencija i svaki dinar uložen u prevenciju znači jedan evro uštede u lečenju'', kazao je Mahmutović.

Direktorka ''Batuta'' Verica Jovanović istakla je da trećinu stanovništva Srbije čine pušači, kao i da 11 odsto školske dece uzrasta od 13 do 15 godina puši.

Oko 17 odsto smrtnih slučajeva usled kardiovaskularnih bolesti povezuje se sa korišćenjem duvana.

foto: profimedia

"Naš zajednički zadatak je podizanje svesti stanovništva o štetnosti duvanskog dima'', rekla je Jovanović.

Poslednji rezultati istraživanja o stavovima stanovništva o izloženosti duvanskom dimu pokazali su da je najveći procenat pušača u Srbiji u starosnoj dobi od 30 do 55 godina, a da je u odnosu na 2016.godinu broj pušača koji razmišljaju o prestanku pušenja porastao sa 16 na 25 odsto.

Podsticaj iz okoline, posebno za mlade, je smetnja za prestanak pušenja'', istakla je dr Biljana Kilibarda.

Više od trećine zaposlenog stanovništva je izloženo duvanskom dimu na radnom mestu, kao i 66 odsto onih koji su posetili neki ugostiteljski objekat.

Istraživanje je pokazalo da više od trećine stanovnika smatra da treba upotpunosti ukinuti pušenje ili ostaviti fizički odvojenu prostoriju za pušenje u ugosteljskim objektima.

Od ukupno 4,2 miliona smrtnih slučajeva u evropskom regionu SZO, u 2015.godini 46 odsto bilo je usled kardiovaskularnih bolesti.

foto: profimedia

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track