Najnovije vesti

KOLIKO ĆETE DUGO ŽIVETI AKO BOLUJETE OD ŠEĆERNE BOLESTI: Evo kako da sprečite opasni dijabetes!
Foto: Profimedia

Bolest koja uzima živote

KOLIKO ĆETE DUGO ŽIVETI AKO BOLUJETE OD ŠEĆERNE BOLESTI: Evo kako da sprečite opasni dijabetes!

Zdravlje

Dijabetes je opaka bolest koja može da ošteti organe i uzrokuje prevremenu smrt, a evo koliko žive ljudi koji boluju od šećerne bolesti, piše Lepa & Srećna.

Simptomi koji ukazuju na dijabetes tipa 2 su pojačana žeđ, česta potreba za mokrenjem i zamućen vid. Ova bolest se kontroliše uzimanjem odgovarajuće terapije i promenom životnih navika. Istraživanja sprovedena 2010. godine dokazuju da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 okvirno imaju kraći životni vek oko 10 godina kraći nego ostatak populacije. Oboleli od dijabetesa tipa 1 žive čak i 20 godina kraće, ali im se životni vek produžava ako ozbiljno i redovno vode računa o terapiji. Prosečan životni vek u Srbiji je 75,5 godina.

Veliki procenat šećera u krvi može da izazove slepilo, oštećenje bubrega i kardiovaskularne bolesti. Kako bi se zaštitili od ove bolesti ili sprečili komplikacije važno je da imate raznovrsnu ishranu (voće, povrće i skrobne namirnice), a šećer, masti i so treba da svedete na minimum. Nikako nemojte da preskačete obroke, već treba da svakog dana imate 3 umerena obroka i dve užine. Izbegavajte pića koja sadrže šećer, već ih zamenite čajevima, kafom i vodom.

PROČITAJTE JOŠ:

OVAJ ZGODNI MOMAK OSVOJIO JE SEVERINU I ANASTASIJU RAŽNATOVIĆ (FOTO)

TIHI UBICA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA

AKO IMATE OVO NA OKU, HITNO IDITE KOD LEKARA

(Kurir.rs / Lepa & Srećna / Foto:Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...