U KC KRAGUJEVAC: Najbolji svetski ortoped operisao Anđelu Stanišić (14)
Foto: Kurir.rs

kurirova akcija

U KC KRAGUJEVAC: Najbolji svetski ortoped operisao Anđelu Stanišić (14)

Život -

Devojčicu Anđelu Stanišić (13) iz Zemuna u Kliničkom centru u Kragujevcu operisao je čuveni španski doktor Norberto Ventura iz Barselone. Humanitarnu akciju za lečenje Anđele pokrenuo je naš list pre šest godina

Pregledi i za drugu decu

Jedan od najpoznatijih svetskih stručnjaka Norberto Ventura iz Barselone operisao je malu Anđelu Stanišić (pre glavne operacije u septembru). Dr Srđan Vlajović, koji vodi tim srpskih lekara, kaže da je pregledano još petoro mališana čije operacije do sada nisu rađene u Srbiji. Iz KC pozivaju roditelje da se jave za preglede.

foto: Kurir.rs

Španski lekari u KC Kragujevac

U Kliničkom centru u Kragujevcu Anđeli je urađena pripremna operacija. Devojčicu je operisao jedan od najvećih svetskih stručnjaka profesor Norberto Ventura iz Španije. Anđela boluje od retke i teške bolesti. Reč je o spinalnoj mišićnoj atrofiji tipa 2, bolesti usled koje propadaju i slabe mišići. Njena kičma je u obliku slova C, a zbog takve situacije grudni koš joj je skoro potpuno u trbušnoj duplji i pritiska unutrašnje organe. - Radi se o postavljanju aparata čija je svrha istezanje kičmenog stuba. Ova operacija je urađena kao priprema za glavnu u septembru mesecu. Reč je o izuzetno teškom slučaju. Operacija je dobro prošla, dete se dobro oseća i napravljen je veliki korak ka glavnom zahvatu, koji bi trebalo da omogući da dete normalnije diše i da se hrani - kaže dr Srđan Vlajović, koji je asistirao čuvenom profesoru prilikom operacije ispred tima naših stručnjaka.

Glavnom operacijom ugradio bi se implantat koji bi ispravio kičmu. Ovo je prvi put da se operacija ovog stepena rizika i težine izvodi u Srbiji. Zajedničkim naporima Ministarstva zdravlja, direktora kliničkih centara u Nišu i Kragujevcu, ali i uz veliko razumevanje direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić basnoslovno skupe operacije, koje su se dosad izvodile u inostranstvu, ubuduće će vodeći svetski stručnjaci raditi i u Srbiji. Profesor Ventura, koji je, ilustrativno, u svetu ortopedije ono što je Mesi u fudbalu, pregledao je u Kragujevcu još petoro dece iz Beograda, Vrnjačke Banje i ostalih gradova. Preglede je obavio sa svojim saradnicima anesteziologom i neurofiziologom, koji su asistirali prilikom operacije male Anđele.

foto: Kurir.rs

Obuka naših stručnjaka

- Suština ovog projekta je u tome da će preskupe operacije kod nas raditi vodeći stručnjaci za desetak puta manje novca. Sa druge strane, i naši stručnjaci koji ne zaostaju za svojim kolegama u Evropi usavršavaće se na slučajevima sa kojima se dosad nisu susretali u praksi - kaže prof. dr Predag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu. Klinički centar poziva sve roditelje bolesne dece da se jave na preglede za septembar, kada profesor Ventura ponovo dolazi u Srbiju, jer će se lečenja nastaviti u kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu.

Majka devojčice Marija Stanišić

Nadamo se najboljem - Napravljen je veliki korak. Sve radimo da bi se pluća razvila, da se unutrašnji organi vrate na svoje mesto, da moja kćer može normalnije da živi. Lek za ovu bolest pronađen je prošle godine, ali košta 750.000 evra na godišnjem nivou. Država je do sada odobrila da 16 dece mogu da ga koriste. Profesor Ventura nam je rekao da Anđela može da ga koristi posle operacije, tako da se nadamo najboljem - kaže Marija Stanišić, majka devojčice.

foto: Kurir.rs

Anđela sanja da potrči za loptom Naš list prvi je pokrenuo akciju za izlečenje male Anđele iz Zemuna, koja zbog teške bolesti ima samo 14 kilograma. - Sanjam o tome da mogu da hodam, da potrčim za loptom i da se igram sa sestrom... Da mogu da sednem i da legnem normalno, a najveća mi je želja da ozdravim i da prestanem da se gušim - rekla je jednom prilikom mala Anđela našem novinaru.

Dragan Alempijević/ Kurir.rs/ foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track