DR NENAD DIKIĆ ZA LENU: Evo zašto mladi sportisti iznenada umiru na terenu
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR NENAD DIKIĆ ZA LENU: Evo zašto mladi sportisti iznenada umiru na terenu

Život -

U poslednjih nekoliko meseci svedoci smo naprasnog umiranja sportista koji su u naponu snage. Najčešće se pisalo o smrti fudbalera pa se stekao utisak da su oni najugroženiji. Da li je zaista tako i zašto se to uopšte događa pitali smo dr Nenada Dikića, kardiologa, Predsednika odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Republike Srbije.

Poslednjih meseci bilo je nekoliko slučajeva iznenadne smrti fudbalera pa se stiče utisak da su oni najugroženiji. Da li je zaista tako? - Statistika u Srbiji, nažalost, ne postoji, ali svetske statistike pokazuju da nije tako. Međutim, nama izgleda da su fudbaleri najugroženiji jer su oni najbrojniji na svetu, po nekim procenama ima ih 265 miliona, s druge strane, fudbal je najpopularniji sport i, na kraju, te utakmice se najviše prenose. Upravo sve ovo zajedno daje lažnu sliku da fudbaleri najčešće doživljavaju iznenadnu smrt. A statistika kaže da najčešće umiru Amerikanci, košarkaši, muškarci i češće crnci. Sportista treba dva puta godišnje da ima obavezan zdravstveni pregled, prilikom kog dobija određenu licencu.

Koliko su edukovani klupski lekari? - Klupski lekari moraju da, za početak, vole sport i da ga dobro poznaju, pa zatim da budu upoznati s hranom, dopingom i povredama. Najvažniji zadatak svakog klupskog lekara je da povređenog igrača što pre vrati na teren i da sačuva njegovo zdravlje. To, priznaćete, nije lako.

foto: Shutterstock

Najveći broj iznenadnih srčanih smrti dešava se kod rekreativaca. Da li se to može sprečiti? - Prevencija je za rekreativce takođe važna kao i za sportiste, a to su redovni sistematski pregledi. Često vidimo ljude koji postavljaju sebi velike zahteve, a pri tom ne vode računa o svom zdravlju i ne treniraju kako treba. Suština je da svako mora da zna - ukoliko želi da postigne dobar rezultat, osnovno je da bude zdrav. Poštovanje sportskih pravila je jednako važno kao i poštovanje zdravstvenih mogućnosti. Važno je da čovek bude fer prema sebi, da poznaje svoje granice i da poštuje sva sportska pravila, a posebno da čuva svoje zdravlje.

Zašto su profesionalni sportisti najugroženiji? - Oni praktično nemaju dane odmora jer treniraju non-stop. Dosad smo mogli da vidimo nekoliko ozbiljnih povreda u NBA, kad su igrači ostali da leže na terenu bez ikakvog kontakta zbog povrede tetiva. Isto tako i srce trpi i mora biti zdravo da bi izdržalo takav intenzitet i napore. Nekoliko puta sam bio svedok da su sportisti kažnjavani dodatnim treningom, što mi je potpuno van pameti - da kažnjavate nekog nečim što mu je osnovna delatnost. Nije li nelogično da kažnjavate igrače oštrim treningom pred utakmicu jer nisu bili dobri prethodnog dana? Ali bio sam svedok i razumnih odluka, poslednji italijanski selektor u košarci je rekao svojim igračima: "Ljudi, sada ste prenapregnuti, sutra ćemo pred utakmicu imati laki trening da se odmorite, jer je potrebno da eksplodirate na utakmici, a ne na treningu." Tu su, naravno, i drugi faktori rizika, poput korišćenja nedozvoljenih sredstava, socijalnih droga, koje su vrlo popularne u sportu. Radio sam jedan stručni rad 2010. godine i u 70% svih doping testova bila je zastupljena marihuana. Upravo je ona supstanca koja ima mnogo neželjenih efekata koji se mogu ispoljiti kod prenapregnutog organizma - kaže dr Nenad Dikić.

Šta kažu sportisti kad i nakon svih edukacija na doping testu otkrijete da su pozitivni? - Pa kažu svašta, tipa pomešao sam anabolički steroid sa andolom jer je baba to držala na noćnom stočiću. Pokušavaju na različite načine da se opravdaju.

foto: Kurir

VI PITATE, LENIN LEKAR ODGOVARA

Svakodnevno vežbam u teretani. Da li je dobro da posle treninga pojedem sportsku čokoladicu (bar) ili parče pice? - Može i jedno i drugo. I u pici imate proteine, u zavisnosti od toga koliko ima mesa, sira... Kad su u pitanju proteini, sportisti često preteruju, svi žele da uzmu malo više jer veruju da će im to doprineti i povećati im snagu, to jest mišićnu masu. Savet je da posle treninga pojedete pastu, picu ili sportsku čokoladicu, jer sve to ima ugljene hidrate i proteine, koji su neophodni nakon treninga.

Šta se dešava u organizmu kad odemo gladni na trening? - Kad odete gladni na trening, organizam aktivira svoje depoe. To nije loše ako ne želite da skinete višak kilograma, ali za sportistu koji redovno trenira i ima dva treninga dnevno preporuka je da jede pre treninga, da za vreme treninga uzima sportsko piće bogato ugljenim hidratima i neophodno je da jede posle treninga. Ne postoji način da on bude spreman za drugi trening ukoliko ne ispuni ove uslove, jer je oporavak organizma jedino tako moguć. Neke od iznenadnih smrti se dešavaju i zbog umora. Naši sportisti su često skloni tome da provode vreme u zabavi, a san i odmor su neophodni i obavezni ako žele da postignu vrhunske rezultate i ostanu zdravi.

(Vesna Stanimirović/Nataša Urošev, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track