VEOMA SLOŽENA OPERACIJA: Uspešno odstranjen tumor od 18 kilograma
Foto: arhiva VMA

Podvig lekara na VMA

VEOMA SLOŽENA OPERACIJA: Uspešno odstranjen tumor od 18 kilograma

Život -

Stanje pacijentkinje stare 51 godinu stabilno je i otpuštena je iz bolnice na dalje kućno lečenje

Kompleksan hirurški zahvat odstranjenja retke vrste tumora velikih dimenzija (liposarkoma) uspešno je izveden na Vojnomedicinskoj akademiji. Pacijentkinji staroj 51 godinu izvađen je tumor težak 18 kilograma prečnika 50 centimetara. - Ova vrsta tumora se javlja u dva do tri slučaja na milion stanovnika, a svaki peti se nalazi u trbuhu i tu dostiže ogromnu veličinu - objasnio nam je prof. dr sci. med. Bratislav M. Trifunović, specijalista opšte hirurgije i supspecijalista kliničke onkologije na VMA.

foto: arhiva VMA, Shuterstock

Veoma rizična operacija

Odluku o operaciji doneo je tim internista, radiologa i hirurga koji se konzilijarno sastaju svakog utorka i četvrtka. Iako je za ovu vrstu tumora operacija najefikasnija metoda lečenja, ovaj slučaj je bio posebno komplikovan zbog prisustva velikih krvnih sudova i organa koje je ovaj tumor pritiskao. - Ovo je posebna onkološka operacija, gde jako mora da se vodi računa da ne dođe do oštećenja kapsule tumora. Operacija je bila veoma teška i rizična i ukupno je trajala oko tri i po sata. U ekipi su bili abdominalni hirurzi, a u pripravnosti sve vreme vaskularni hirurzi, urolozi, kao i čitav tim anesteziologa. Do sada sam izveo pet ovakvih operacija, ali je ovaj tumor bio najveći koji smo izvadili - kaže dr Trifunović.

Prof dr Bratislav Trifunović
Prof dr Bratislav Trifunovićfoto: arhiva VMA, Shuterstock

Nije nebriga u pitanju

Na pitanje da li je pacijentkinja bila neodgovorna i nebrigom dovela da joj tumor toliko poraste, dr Trifunović kaže: - Ne, u datom slučaju reč je o bolesnici koja je vodila računa o zdravlju, ali je ovaj tumor rastao neverovatno brzo. Pacijentkinja se posle operacije oseća dobro i otpuštena je na kućno lečenje. U zavisnosti od stepena malignog potencijala, posle operacije kod pojedinih pacijenata može se odrediti eventualna hemio ili radio terapija.

Kako se manifestuju liposarkomi Ovi tumori se najčešće mogu naći na butinama i preponama, retko na glavi i vratu. Većina pacijenata nema nikakve simptome sve dok tumor svojom veličinom ne prouzrokuje probleme (bol, pojačana osetljivost i funkcionalne smetnje). Često se mogu javiti nespecifični simptomi poput malaksalosti, gubitka apetita, povraćanja, mršavljenja, a moguća je pojava pojačane osetljivosti, bolova, otoka i proširenih vena na ekstremitetima. Ukoliko su veliki i svojim pritiskom ometaju rad unutrašnjih organa, moguća je pojava tromboza, zavezanih creva (ileusa), zatvora... Kako imaju podmuklu prirodu, mogu veoma mnogo da narastu do vremena postavljanja dijagnoze. Važno je napomenuti i to da se ovako veliki i teški tumori poput liposarkoma često mogu naći u ginekologiji.

Kako se postavlja dijagnoza

Razgovor sa lekarom, klinička slika i objektivni pregled dovoljni su da se posumnja na postojanje tumorskog procesa, ali se moraju obaviti i dopunska ispitivanja. Ultrazvuk stomaka i mekih tkiva je neophodan da se ustanove veličina, oblik i lokalizacija tumorskog procesa, a kao dopuna se koristi skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna magnetna rezonanca.

(Kurir.rs/V.S/Foto: arhiva VMA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track