Najnovije vesti

ODAVNO NISTE IMALI SEKS? Vreme je da to promenite, preti vam opasnost po ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

SAVET

ODAVNO NISTE IMALI SEKS? Vreme je da to promenite, preti vam opasnost po ZDRAVLJE!

Zdravlje

Seksualni život može da pati zbog mnogo čega - zbog nedostatka vremena, posla, porodice... ali da li ste znali da manjak seksualnih odnosa može negativno da utiče na vaše zdravlje?

 

Napad nervoze

 

Seks ponekad služi kao izduvni ventil, a škotski naučnici su saglasni da osobe koje apstiniraju od seksa teže podnose stresne situacije poput javnog nastupa, za razliku od onih koji su imali odnos u protekle dve sedmice. Tokom seksa u mozgu se luči serotonin, poznati hormone sreće, koji vas opušta, navode naučnici.

 

foto: Profimedia

Rizik razvoja raka prostate kod muškaraca

 

Muškarci koji apstiniraju od seksa propuštaju zaštitu koju česta "upotreba" prostate pruža. U istraživanju koje je predstavljenoj Američkoj urološkoj asocijaciji navodi se da muškarci koji često imaju seksualne odnose imaju 20 odsto šansi manje za razvoj raka prostate.

 

Slabi imuni sistem

 

Manjak seksualnih aktivnosti može da oslabi vaš imuni sistem te može da vam uskratiti sve benefite koje pruža. Naučnici iz Pensilvanije su otkrili da su osobe koje dva puta nedeljno vode ljubav, uživaju i u 30 odsto većeg otpuštanja imunoglubina (IgA), koji je prva linija obrane organizma od virusa.

 

foto: Profimedia

Raste nesigurnost u vezi

 

Bez seksa, malo je manje sreće, povezanosti i sigurnosti u partnera. Život bez seksa u braku može negativno da utiče na samopouzdanje, pa se rađaju i sumnje u partnerovu vernost. Kako biste izbegli paranoje i eventualni prekid veze, držite se za ruke, ljubite se i poklanjajte neočekivane poklone… Pokažite da vam je stalo i to će pomoći ponovnom zbližavanju s partnerom.

 

Muškarcima preti erektilna disfunkcija

 

Izbegavate seks? Nemojte da to postane nešto što se mora… Naime, muškarci koji veoma retko vode ljubav imaju dvostruko veće šanse da dožive erektilnu disfunkciju, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u Američkom Magazinu za Medicinska pitanja.

 

foto: Profimedia

Depresija bez razloga

 

Žene češće padaju u depresivna stanja kada apstiniraju od seksa, ali ne mora da znači da je baš nedostatak seksa uzrok depresiji. Istraživanje koje je objavljeno u magazinu Arhive o seksualnom ponašanju otkriva da žene čiji partneri koriste kondom mogu da budu jednako depresivne. Naučnici smatraju da je to zbog određenih sastojaka sperme, poput melatonina, serotonina i oksitocina koji mogu direktno da utiču na raspoloženje žene.

 

Kurir.rs/Večernji.hr, Foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...