KAKO SMANJITI OSETLJIVOST ZUBA: Gruba četkica pogoršava problem!
Foto: Profimedia

ZAPAMTITE

KAKO SMANJITI OSETLJIVOST ZUBA: Gruba četkica pogoršava problem!

Život -

Nakon unosa slatke i kisele hrane s pranjem treba sačekati najmanje pola sata, a za celokupno oralno zdravlje veoma je važan i izbor četkice.

S preosetljivim zubima bori se više od 30 odsto ljudi, ali redovnim pregledima taj problem se na vreme može sprečiti.

Najčešća reakcija je bol koja se javlja na toplo ili hladno, a paradontoza, bolest kada je zubni koren izložen, postaje sve veći problem. Krunu zdravog zuba prekriva gleđ koja ga prirodno štiti, dok je otkriven zubni koren mnogo osetljiviji jer se na samo jednom milimetru njegove površine nalazi mnogo nervnih završetaka. Preosetljivost zuba manifestuje se pojavom brzog i oštrog bola izazvanog različitim spoljašnjim nadražajima, najčešće hladnim pićima i vazduhom.

Međutim, u velikom broju slučajeva to je posledica pregrubog četkanja zuba, zbog čega dolazi do povlačenja desni i trošenja gleđi, koja je najtanja upravo uz zubno meso, pa dolazi do izlaganja zubnog tkiva koje je povezano s nervom. Grubo pranje zuba u kombinaciji s kiselinama, kojih ima u različitim napicima i sokovima, može dovesti do trošenja gleđi i pojave preosetljivosti.

Izbor četkice je važan Nakon unosa slatke ili kisele hrane, poput čokolade ili pomorandže, s pranjem treba sačekati najmanje pola sata. Kiseline koje se stvaraju u ustima nakon konzumiranja namirnica koje sadrže šećer mogu uzrokovati osetljivost zuba jer se njihovim dejstvom na površini gleđ lagano nagriza i oštećuje. Zato tokom dana smanjiti njihov unos jer tako čuvamo zube.

Za zdrave desni i zube vrlo je važan i izbor četkice. One treba da budu mekane, nikako grube, zube treba prati praveći kružne pokrete, lagano masirajući desni i pritom temeljno preći svaki zub. Prostore između zuba takođe treba očistiti i zubnim koncem, ali vrlo pažljivo, da se ne ošteti zubno meso.

Na vreme kod zubara Ako osetite oštru bol koja nije izazvana ni hladnim vazduhom, ni ledenim napicima, verovatno je reč o upali nerva. U tom slučaju ne odlažite posetu zubaru jer problem može da se pogorša. Čak i ako nemate osetljive zube, posećujte stomatologa svakih šest meseci da biste na vreme otkrili potencijalni problem.

Testirajte bol hladnom vodom Bol u zubu testirajte hladnom vodom. Ako prođe nakon nekoliko sekundi, verovatno je reč o preosetljivosti. Ako vas boli duže, oko minut-dva, to je signal da je nerv upaljen. A ako vas zub štrecne kada jedete slatko ili kiselo, to je verovatno znak da je zahvaćen karijesom. Uzrok bola na zubima može biti i njihovo često poliranje neadekvatnim abrazivnim sredstvima poput sode bikarbone.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track