Najnovije vesti

DR GORAN STEVANOVIĆ ZA LENU: Počinje sezona stomačnih virusa!
Foto: Shutterstock

NE DOZVOLITE GOZBU ZA BAKTERIJE

DR GORAN STEVANOVIĆ ZA LENU: Počinje sezona stomačnih virusa!

Zdravlje

Na sto stepeni, koliko nam meteorolozi obećavaju posle zamornog kišnog perioda, neminovno je da organizam odreaguje. Tegobe se nižu, mislimo da im nema kraja, ali sve ipak dođe na svoje: važno je da nam se sunce vratilo! Da li će uživanje i da potraje, umnogome zavisi od nas samih, poručuje dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti "Prof. dr Kosta Todorović.

- Sezona novih stomačnih tegoba jača s toplim danima, povećanim i produženim boravkom u prirodi, neadekvatnom ishranom. Loše životne navike i vrućine uslovljavaju kvarenje namirnica, s kojima svako treba da bude izuzetno oprezan.

foto: Kurir

Kako nastaje gozba za bakterije? - Prave je prljave ruke. Osnovna i najbolja preventivna mera za sve infektivne bolesti su dobro oprane ruke. Ljudi su do septembra često napolju, nose sa sobom hranu i konzumiraju je, a da prethodno ne operu ruke.

Šta još doprinosi? - U faktore rizika spada konzumiranje lako kvarljivih namirnica, raznih vrsta soseva, majoneza, namirnica koje nisu dobro termički obrađene.

Koja hrana je najbezbednija? - Kada su visoke temperature, kuvana hrana je svakako najbezbednija.

I ona je nekad uzročnik trovanja. - Sem ruku, i sama hrana i površina na kojoj se priprema moraju da budu čisti. Sveže meso, riba i perad trebalo bi da budu odvojeni od namirnica koje se konzumiraju bez obrade. Kuvana hrana mora da se odloži najviše dva sata posle pripreme u frižider na 4°C, uvek iznad hrane koja se jede sveža. Ako se ova pravila ne poštuju, i ona predstavlja opasnost.

Da li su frižideri spas? - Ako se namirnice i gotova jela, posebno ona koja su podložna brzom kvarenju, čuvaju na temperaturi od 15 do 35°C, mikroorganizmi će se razmnožavati brzo i trovanje će biti mnogo teže. Pri dužem stajanju (2-3 dana) hrana se može pokvariti i na nižoj temperaturi.

foto: Shutterstock

Kako da prepoznamo trovanje? - Nastaje naglo, praćeno je povišenom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, može da dovede i do dehidracije organizma. Prisutni su, uz bolove u stomaku, malaksalost, glavobolja, nedostatak apetita.

Šta preporučujete? - Pri trovanju salmonelama, koje nas leti najviše obaraju, ne treba uzimati sredstva za zaustavljanje povraćanja ili dijareje jer su to prirodna odbrambena sredstva koja izbacuju štetne sastojke unete s hranom.

Kako ublažiti tegobe? - Preporučuje se uzimanje odgovarajuće doze nekog sredstva za čišćenje kako bi se iz želuca i creva što brže odstranili uzročnici trovanja.

Da li je potreban stručan nadzor? - Najpravilnije je odmah potražiti lekarsku pomoć. Krvavo povraćanje ili stolica znak su za uzbunu, nesvestica, slabost, zamagljen vid, osećaj trnjenja u rukama i nogama, dijareja koja traje duže od tri dana, jaki bolovi, temperatura preko 38,5 i neredovno mokrenje, suva usta. Trovanja mogu da budu propraćena i nervnim poremećajima.

Posledice? - Uglavnom sve prolazi za nekoliko dana. Nije isključen smrtni ishod, posebno kod dece i starijih, kao i ljudi koji već boluju od nekog drugog oboljenja. Prema broju obolelih, nažalost, trovanje hranom približava se hidričnim epidemijama: koleri, trbušnom tifusu, bacilarnoj dizenteriji.

UZROČNICI TROVANJA HRANOM Biološki agensi i njihovi otrovi (mikroorganizmi, paraziti, gljivice i dr.), hemijski agensi koji u hranu dospevaju greškom (metali i organska jedinjenja) ili su dodati namerno (aditivi, konzervansi, pesticidi, hormoni, antibiotici) i radioaktivne materije.

DEŽURNI KRIVCI: SALMONELE Izvori zaraze su bolesne domaće životinje, transport, dodir nečistim rukama, mokraća i izmet glodara, zagađeni inventar, meso zagađeno pri klanju van klanica, bez veterinarske kontrole i meso bolesnih životinja (prinudno zaklanih). Mleveno meso ili poslastičarski proizvodi pravljeni od pačjih jaja, kremovi, sladoled i proizvodi koji se termički ne obrađuju mogu da budu izvor zaraze. Bolest počinje naglo, dva do četiri sata posle uzimanja zagađene hrane, izuzetno se javlja za dan-dva.

foto: Shutterstock

MOGUĆE EPIDEMIJE Trovanja se javljaju kod pojedinaca, ali može da oboli i veći broj ljudi. Najčešća trovanja hranom i pićem izazvana su bakterijama iz grupe salmonela, stafilokoka, bakteriološkim otrovom, botulizam, raznim uslovno patogenim bakterijama.

OPASNA EŠERIHIJA KOLI Izaziva haos u organizmu kad u njega dospe putem prljavih ruku ili zatrovane hrane. Pored uobičajenih tegoba, može da ošteti sloj krvnih sudova u bubrezima, što dovodi do poremećaja njihovog rada, a registrovano je i potpuno otkazivanje njihove funkcije.

DIJETA PROTIV DIJAREJE Preporučuju se čajevi od kamilice, nane i kima (smanjuju grčeve), voda od pirinča pomaže obnovu rada creva, supe i čorbe imaju dosta elektrolita. Treba izbegavati sveže voće i povrće, osim banane (bogata je kalijumom), postepeno uvoditi čvrstu hranu (prvo krompir i šargarepu) i jogurt s probiotskim kulturama. Jaki začini i suhomesnati proizvodi se izbacuju iz jelovnika.

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...