Najnovije vesti

PROBUDILI STE SE I LICE VAM JE ZNOJAVO: Ne čekajte ni tren, evo na koje bolesti ukazuje ZNOJENJE!
Foto: Profimedia

Pravac Lekaru

PROBUDILI STE SE I LICE VAM JE ZNOJAVO: Ne čekajte ni tren, evo na koje bolesti ukazuje ZNOJENJE!

Zdravlje

Pojačano znojenje tokom vrućina ili fizičkog rada je normalan proces, ali ako se ovo stranje javlja i bez obavljanja aktivnosti, onda hitno treba da uradite analize kod lekara.

 

Istraživanja dokazuju da se pojačano znojenje često javlja kod osoba koja boluju od dijabetesa tipa 2 i uzimaju insulin. Međutim, stručnjaci ističu da se znojenje pojačava i kada nivo šećera u krvi značajno opadne (hipoglikemija). Takođe, ako se pored znojenje javlja osećaj gladi, suva usta i srce ubrzano i jako kuca, onda je moguće da patite od niskog šećera u krvi. Hipoglikemija se ispoljava i tokom spavanja, na primer, ako se budite tokom noći zbog glavobolja, umorni ste i kada se probudite uvek ste znojavi.

 

Pojačano znojenje može da ukazuje i na još neka opasna stanja, kao što su probemi sa nervnim sistemom, srčani udar, određeni tipovi karcinoma, opasne infekcije i anksioznost. Ako se često budite mokri od znoja ili se pojačano znojite, čak i kada nije toplo vreme, onda obavezno idite kod lekara kako biste znali da li postoji rizik od neke bolesti.

foto: Profimedia

 

Visok krvni pritisak je opasan za organizam, ali ekstremni visok krvni pritisak dovodi do iznenadne i brze smrti.

 

Ekstremno visok krvni pritisak ugrožava zdravlje organa i može da zaustavi rad srca. Ako imate blago povišen krvni pritisak, najčešće nećete osećati simptome, ali ako patite od ekstremne hipertenzije, osetićete sledeće: jaku glavobolju, bol u grudima, vrtoglavicu i mučninu, a može doći i do curenja krvi iz nosa.

 

Ekstremno visok pritisak uzrokuje zastoj srca i srčani udar, ali uz određene promene u načinu ishrane, životnim navikama i adekvatnu terapiju, ova bolest može da se drži pod kontrolom.

 

Stručnjaci ističu da osobe starije od 40 godina treba da proveravaju krvni pritisak najmanje jednom u 5 godina kako bi se na vreme otkrila opasnost od ekstremne hipertenzije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Lepa i srećna/Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...