ISPRAVKA: ONI KOJI NE MOGU DA NAĐU PARTNERA NEMAJU DIJAGNOZU! Nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet
Foto: Profimedia

smernice za plodnost nisu promenjene

ISPRAVKA: ONI KOJI NE MOGU DA NAĐU PARTNERA NEMAJU DIJAGNOZU! Nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Život -


Iako se ranije se pojavljivala u medijima i širila tvrdnja da, prema smernicama SZO, svako ko nema seksualnog partnera zapravo ima invaliditet, nije istinita.

Naime, tvrdi se da je SZO donela smernice prema kojima se neplodnost, kao i nepronalaženje seksualnog partnera smatraju invaliditetom.

„Do sada, neplodnost i nemogućnost da se ostane u drugom stanju nakon 12 meseci pokušavanja i nezaštićenog seksa, nije se smatralo invalidnošću. Svetska zdravstvena ogranizacija odlučila je da promeni standarde po kojima će osoba koja nije sposobna da pronađe odgovarajućeg seksualnog partnera ili nema vezu u kojoj može da začne dete i osnuje porodicu, da se smatra osobom koja ima izvestan invaliditet“, tvrdi se u tekstu.

Međutim, SZO je, još 2018. na Tviteru jasno odgovorila da smernice za plodnost nisu promenjene.

"Neuspeh u začeću trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnog seksualnog odnosa bez zaštite“, objavli su tada iz SZO pojašnjavajući da je definicjia neplodnosti ostala ista.

AFP je 2018. godine kontaktirao doktora Dejvida Adamsona, kojeg je britanski Telegraf citirao, a koji je pojasnio da su neke tvrdnje u članku rezultat nesporazuma, pogrešnog tumačenja i izvlačenja iz kontesta.

„Jasno sam saopštio da SZO nije prihvatila ovu definiciju i politiku 2016, a nije ni sada“, rekao je Adamson.

Prema definiciji SZO, neplodnost se smatra invaliditetom, i zdravstvena njega za neplodnost spada pod zaštitu Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Ipak, osim neplodnosti, u definicijama i smernicama SZO, nepronalaženje seksualnog partnera se ne pominje niti se definiše kao invaliditet.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Express.co.uk, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track