BOLELA SU JE LEĐA, A ŠOK JE NASTAO KADA SU VIDELI ŠTA IMA U KIČMI: Ovaj parazit sa psa prelazi na čoveka
Foto: Shutterstock

Jezivo oboljenje

BOLELA SU JE LEĐA, A ŠOK JE NASTAO KADA SU VIDELI ŠTA IMA U KIČMI: Ovaj parazit sa psa prelazi na čoveka

Život -

Žena iz Francuske potražila je lekarsku pomoć jer je počela da oseća nepodnošljive bolove u leđima, a svi su se šokirali kada su videli šta ima u kičmi, piše Lepa & Srećna.

Mesecima je osećala bol u leđima koji je ignorisala, a onda su simptomi počeli da se pogoršavaju, gubila ravnotežu i imala je jake bolove u nogama. Kada su joj snimili kičmu, lekari su ustanovili da se kod devetog pršljena nalazi opasan parazit (Echinococcus granulosus ili pseća pantljičara), odnosno da boluje od cističnog ehinokokusa. Ovako čovek biva zaražen ako je u kontaktu sa psima, govedima ili ovcama, ali je prvi put zabeležen slučaj da je parazit stigao do kičme.

Pošto su lekari utvrdili da žena nije bila u kontaktu sa psom, veruje se je da je možda pojela povrće ili neku drugu hranu koju je zarazio pas. Kada se zarazite parazit se kreće kroz krvotok i dolazi do organa u kojima se razvija, a najčešće napada jetru, mada se često javlja i u plućima. Lekari apeluju da svoje kućne ljubimce redovno čistite od parazita i da obavezno detaljno perete ruke, voće i povrće kako bi se maksimalno zaštitili od ovog oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ:

OVA BILJKA RASTE U SRBIJI, A KADA JE DOTAKNETE NASTAJE UŽAS

POTRESAN VIDEO SNIMAK AUTISTIČNOG DETETA - OVO SU PVI ZNAKOVI DA DETE IMA AUTIZAM

OVO VOĆE IMA NAJVIŠE OTROVNIH PESTICIDA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track